Τέσσερις μέρες μετά τον σεισμό φτάνει στη Συρία το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Τέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό, αναμένεται να φτάσει το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας - Είναι καθ' οδόν προς τα τουρκικά σύνορα και αναμένεται να εισέλθει σήμερα στη βορειοδυτική Συρία 

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της βόρειας Συρίας βρίσκεται καθ’ οδόν προς τα νότια τουρκικά σύνορα.

Στόχος, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, είναι να διασχίσουν σήμερα τα σύνορα της Τουρκίας και να φτάσουν σήμερα στη βορειοδυτική Συρία που έχει πληγεί από τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με μία πηγή, η αυτοκινητοπομπή περιλαμβάνει έξι φορτηγά.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, οι νεκροί από τον σεισμό στη Συρία φτάνουν τους 3.162.

Εν τω μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε σε προάστιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το κτίριο βρισκόταν στο προάστιο Χαράστα, ανατολικά της πρωτεύουσας.

Επί τόπου έσπευσαν διασώστες που αναζητούσαν εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Η κατάρρευση σημειώθηκε έπειτα από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών, με επίκεντρο τη μεθόριο Συρίας-Λιβάνου, γύρω στις 22:00 (τοπική ώρα) και έγινε αισθητός στην Δαμασκό.

Η κυβέρνηση της Συρίας ζήτησε από ΗΠΑ και ΕΕ να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της συριακής κυβέρνησης, Φεσάλ Μεκντάντ, ανέφερε ότι «η αποστολή βοήθειας από την Ευρώπη δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε γραφειοκρατική διαδικασία. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπόκειται σε κυρώσεις, επομένως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία».

Οι ομάδες διάσωσης που εργάζονται στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση εντόπισαν την έλλειψη βαρέων μηχανημάτων και ιατρικού εξοπλισμού που απαιτούνται για την απομάκρυνση των ερειπίων και την περίθαλψη των τραυματιών λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ