Φωτιά στη Δαδιά Έβρου: Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο παρθένος δάσος

Περιορίζεται πάντως το βορειοανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς.

Εξαιρετικά δύσκολη στην αντιμετώπισή της είναι η πυρκαγιά στον Έβρο, που μαίνεται για τρίτη ημέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος Γιάννη Αρτοποιό. 

Ο κ. Αρτοποιός πρόσθεσε ότι αύτη την ώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο παρθένος δάσος της Δαδιάς, στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου, της φωτιάς. Περιορίζεται πάντως το βορειοανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς.

Έβρος


Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρες, 13 πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές. Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πυροσβεστικού σώματος  καπνός, και υγρασία από τη νύχτα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ οπού είναι δυνατό  δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες. 

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη από την φωτιά στο δάσος της Δαδιάς. Σε χειρότερη φυσικά κατάσταση βρίσκονται όλοι οι οικισμοί του δήμου Σουφλίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Σάββατο σε Αττική και νότια Εύβοια.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Στο μεταξύ, στα 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες. 

Φωτιά στον Έβρο

Πηγή: skai.gr