Προϊόν ΠΟΠ το «Τσαλαφούτι», το παραδοσιακό τυρί της Ευρυτανίας

Το μαλακό, κρεμώδες και γευστικότατο τσαλαφούτι - φτιαγμένο από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα – παρασκευάζεται κυρίως στα Τζουμέρκα και στην Ευρυτανία

Καταχωρήθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ το προϊόν τυριού «Τσαλαφούτι», όπως αναφέρεται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Το μαλακό, κρεμώδες και γευστικότατο τσαλαφούτι - φτιαγμένο από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα – παρασκευάζεται κυρίως στα Τζουμέρκα και στην Ευρυτανία. 

Εχει ελαφρώς όξινη, πικάντικη και ευχάριστα αλμυρή γεύση. Μοιάζει με το Κατίκι Δομοκού, το γαλοτύρι, το πηχτόγαλο Χανίων, το Ξίγαλο Σητείας και το ανεβατό.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται μεταξύ άλλων σε απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Αποδέχεται το με αριθ. πρωτ. 1298/158166/8-6-2022 τελικό αίτημα της άτυπης ομάδας παραγωγών ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ, για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ε. Ένωσης, της ονομασίας «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ», για προϊόν τυριού, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Dairy News


 

Πηγή: skai.gr
TAGS: τυρί