Πέντε συνήθειες που «σαμποτάρουν» το αδυνάτισμα - Μην τσιμπολογάτε...

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές τι κάνετε λάθος και ενώ προσπαθείτε να χάσετε βάρος τελικά δεν τα καταφέρνετε 

Στην πραγματικότητα, η απώλεια βάρους είναι μία περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί συνδυασμό υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τακτικής σωματικής δραστηριότητας, αλλαγή νοοτροπίας και αρκετή υπομονή και επιμονή.

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που σαμποτάρουν την πρόοδο σου και την απώλεια βάρους!

Δεν κοιμάσαι καλά

Είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την απώλεια βάρους, όσο παράδοξο κι αν σου ακούγεται. Στην ευρύτερη εικόνα, οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, μειώνοντας αισθητά τα επίπεδα ενέργειας, αυξάνοντας τα επίπεδα άγχους και κάνοντας σε να πεινάς και να λαχταράς κυρίως ζάχαρη το επόμενο πρωί.

Επιδίωξε τουλάχιστον 7-9 ώρες αδιάκοπου ύπνου, κάθε βράδυ. Εάν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, περιόρισε τις οθόνες τουλάχιστον 45 λεπτά πριν πας για ύπνο, δοκίμασε να καταναλώσεις το τελευταίο σου γεύμα πριν τις 6 μ.μ. και φρόντισε να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου.

Παραλείπεις το πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να είναι επιζήμια για την απώλεια βάρους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επιβράδυνση του μεταβολισμού και απώλεια μυών. Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σου καίει θερμίδες και μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην εκκίνηση του μεταβολισμού σου και να τον διατηρήσει σε λειτουργία όλη την ημέρα. Η παράλειψη του πρωινού, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να κάψει θερμίδες.

Τσιμπολογάς ενδιάμεσα από τα γεύματα σου

Το τσιμπολόγημα ενδιάμεσα στα γεύματα σου, είναι το εισιτήριο για την αύξηση του βάρους. Κάθε φορά που τρως, αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία δίνει σήμα στο σώμα να αποθηκεύσει λίπος. Επιπλέον, κάνοντας περισσότερα «snacks » σίγουρα ξεφεύγεις σημαντικά στις θερμίδες που καταναλώνεις, μειώνοντας τον ρυθμό απώλειας βάρους.

Εάν τσιμπολογάς ασυναίσθητα, προσπάθησε να κάνεις τα γεύματα σου πλούσια σε πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γάλα, γιαούρτι, τυρί) αλλά και σε φυτικές ίνες(φρούτα, λαχανικά, σπόρους), ενώ θα σε βοηθήσει να κρατάς και ένα ημερολόγιο διατροφής, καταγράφοντας ακριβώς ό,τι τρως μέσα στην ημέρα.

Παραλείπεις γεύματα ειδικά όταν είσαι απασχολημένη

Είσαι εξοικειωμένη με το να αισθάνεσαι πολύ πεινασμένη όταν βαριέσαι και, πιθανώς, να μην σκέφτεσαι καν το φαγητό όταν είσαι πολύ απασχολημένη; Τότε πρέπει να αρχίσεις να το αναγνωρίζεις, γιατί και τα δύο σενάρια σαμποτάρουν την απώλεια βάρους σου. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς ενέχει τον κίνδυνο να καταναλώσεις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού αργότερα.

Μην αφήνεις το σώμα σου να “λιμοκτονεί”. Φρόντισε να κάνεις τα γεύματα σου στην ώρα τους, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένη/ος είσαι. Και, ποτέ μην αφήσεις την πλήξη να είναι λόγος για extra snacking ή ένα επιπλέον θερμιδικό γεύμα μέσα στην ημέρα.

Δεν έχεις τον έλεγχο της μερίδας σου

Χωρίς τον έλεγχο της μερίδας, είναι λογικό να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπρεπε. Ο έλεγχος της μερίδας είναι καθοριστικός παράγοντας εάν θέλεις να χάσεις βάρος αποτελεσματικά. Επομένως, προσπάθησε να ελέγχεις τις μερίδες που καταναλώνεις.

Ένα συχνό λάθος, είναι να βάζεις εξαρχής στο πιάτο σου πολύ μικρή μερίδα φαγητού, που δεν σε χορταίνει, με αποτέλεσμα στην συνέχει να γεμίζεις ξανά και ξανά το πιάτο, ξεφεύγοντας θερμιδικά και ποσοτικά. Κάτι που θα είχες αποφύγει αν έβαζες μία κανονική μερίδα φαγητού στο πιάτο σου από την αρχή.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους, όμως μακροπρόθεσμα, θα βρεις το δικό σου “χρυσό κλειδί”, που αποδίδει στην μείωση του βάρους.

Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα, απλώς χρειάζεσαι επιμονή, υπομονή και σωστή καθοδήγηση!

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: δίαιτα