Πέθανε ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος

Σε ηλικία 64 χρόνων έφυγε από τη ζωή μια χαρισματική αγιορείτικη φυσιογνωμία, ο μοναχός Επιφάνιος. Ο Αγιορείτης καλόγερος, που εγκαταβιούσε στο κελλί του Μυλοποτάμου του Άθω, νικήθηκε χθες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τον καρκίνο, τον οποίο με γενναιότητα αντιπάλεψε επί πέντε και πλέον χρόνια.

Η κηδεία του έχει προγραμματιστεί να γίνει, σήμερα το μεσημέρι, στον περίβολο του κελλιού του και σε στενό κύκλο, όπως φέρεται να ήταν η επιθυμία του, και λόγω του κορονοϊού που πλήττει την αγιορείτικη κοινωνία.

Με καταγωγή από το χωριό Νικήσανη της Καβάλας, ο Επιφάνιος ήταν εγγεγραμμένος στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, αλλά εγκαταβιούσε στο κελλί του Μυλοποτάμου, το οποίο παρέλαβε ερειπωμένο και μετέτρεψε σε ένα από τα «κοσμήματα» της αθωνικής πολιτείας.

Κοσμοπολίτης καλόγερος, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τους βασικούς κανόνες του μοναχισμού, έκανε το Άγιο Όρος γνωστό στα πέρατα του κόσμου, μέσω της περίφημης αγιορείτικης διατροφής αλλά και των κρασιών.

Ήταν ο πρώτος που εγκατέστησε σύγχρονο οινοποιείο στον Άθω και έβγαλε στην αγορά τα κρασιά «Μυλοπόταμος», για να τον ακολουθήσουν αργότερα και άλλα μοναστήρια, και βεβαίως μαγείρεψε αγιορείτικες συνταγές, σ' όλες τις γωνιές του πλανήτη, με διάσημους σεφ, όπως ο Τζέιμς Όλιβερ, κ.ά.

Προσωπικότητες του πολιτικού, πνευματικού, επιχειρηματικού κόσμου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό φιλοξενήθηκαν στο κελλί του, με τον Ουμπέρτο Έκο να ήταν τακτικός επισκέπτης. Όπως το έθεσε μια πηγή στις Καρυές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο Επιφάνιος άνοιξε τον αγιορείτικο μοναχισμό διεθνώς και σε πτυχές του όπως η διατροφή κ.ά.». Για τις δραστηριότητές του, κυρίως στη μαγειρική, έγιναν πολλά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν και προβάλλονται σε δεκάδες χώρες στο εξωτερικό.

Ζέρβας: «Ο γέροντας Επιφάνιος άφησε το στίγμα του»      

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Αγιορείτη μοναχού Επιφάνιου εξέφρασε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας συνόδευσε την ανάρτηση με μία φωτογραφία από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γέροντα Επιφάνιο στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Οκτωβρίου, στο γεύμα που επιμελήθηκε ο μοναχός προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το γεύμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς η αγάπη του για τη μαγειρική ανέδειξε με τρόπο ξεχωριστό την αγιορείτικη κουζίνα», έγραψε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Πρόσθεσε, επίσης, στην ίδια ανάρτηση για τον Αγιορείτη καλόγερο: «Απλός, αυθεντικός, εργατικός, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό αλλά πάντα με ταπεινότητα, ανέδειξε όψεις της ασκητικής ζωής και παράδοσης άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η δική του επιμονή και εργασία προσέδωσε στον οίνο του Αγίου Όρους ιδιαίτερη υφή και μεγάλη φήμη».

«Με θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα το θάνατό του. Ήταν αναμφίβολα ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.

Πηγή: skai.gr