Λέων σε ΣΚΑΪ: Από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας- Η Τζωρτζίνα βασανίστηκε

Τη βεβαιότητα ότι και οι θάνατοι των δύο πρώτων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη οφείλονται σε εγκληματική πράξη εξέφρασε ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». 

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στα προς διερεύνηση παιδιά, και ιδιαίτερα του βρέφους, έχουμε ξεκάθαρα αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας, δηλαδή ουσιαστικά ο θάνατος επήλθε από ανοξυγοναιμία που η πρώτη της εκδήλωση είναι στον εγκέφαλο. Ο μηχανισμός έλλειψης οξυγόνου είναι δεδομένος», επισήμανε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι υπήρχε πληγή εντός της στοματικής κοιλότητας της Ίριδας κι ένα πανάκι με αίματα, το οποίο επαναβεβαίωσε και η θεία που το είδε σε πιο προχωρημένη, αποξηραμένη κατάσταση.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για δολοφονία, απάντησε ότι «δε θέλω να προκαταβάλω την κατάθεση της ιατροδικαστού Πάτρας, αλλά θεωρώ ότι πλέον έχουν μπει όλα τα επιστημονικά δεδομένα σε έναν συγκεκριμένο δρόμο, η οποία δε θα έχει ερωτήματα και θα είναι με βεβαιότητα η αιτία θανάτου και θα είναι με έλλειψη οξυγόνου». 

Ο ίδιος εξήγησε ότι αντίστοιχα ευρήματα έχουμε και στο πρώτο παιδί παρότι υπάρχει μια τεχνητή δυσκολία, διότι η ιατροδικαστής που χειρίστηκε τότε την υπόθεση έκρινε ότι δεν έπρεπε να λάβει δείγμα εγκεφάλου.  

Ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας υπογράμμισε ότι μετά τη διεύρυνση των θανάτων των τριών παιδιών, θα πρέπει να ανοίξει και μια συζήτηση για την ιατροδικαστική διαδικασία και τυχόν παραλείψεις, «γιατί οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ότι θα λάβουν τις απαντήσεις που πρέπει». 

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκταφή, δήλωσε ότι «η εκταφή είναι το ύστατο μέσο που χρησιμοποιούμε ως ιατροδικαστές όταν έχουμε έλλειψη άλλων ευρημάτων. Εδώ αν και υπήρχαν αστοχίες στο πρώτο παιδί, έχει γίνει μια πολύ εμπεριστατωμένη ιστολογική εξέταση από έναν ιδιαίτερα έμπειρο επιστήμονα και οι τοξικολογικές έγιναν από έμπειρο εργαστήριο. Έχουμε πολύ ικανοποιητικά ευρήματα». 

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ότι, θα έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και για τα δύο παιδιά.

Σε ό,τι αφορά στο θάνατο της Τζωρτζίνας, ο κ. Λέων τόνισε ότι ήταν ένα παιδί που βασανίστηκε αρκετά με πολλαπλά επεισόδια όπως προκύπτει από όλη την κλινική της πορεία.

«Αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι η αιτία θανάτου. Ο κάθε κατηγορούμενος μπορεί να έχει κάποια θέση. Για τα προηγούμενα επεισόδια μπορούν να εκφραστούν εκτιμήσεις, αλλά όχι βεβαιότητα, αν δηλαδή δινόταν σιγά σιγά η κεταμίνη, αν και δεν είναι κρίσιμο για την υπόθεση», πρόσθεσε. 

Τέλος, αναφέρθηκε στην ευκολία που οι γονείς δίνουν όλα τα ιατρικά δεδομένα σημειώνοντας ότι «οι ίδιοι εμπλεκόμενοι προκαλούν και συμμετέχουν σε αυτό, πράγμα που θα οδηγήσει τελικά στη διελεύκανση της υπόθεσης. 
 

Πηγή: skai.gr