Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια: Με κατεύθυνση το Πευκί η φωτιά - Εκκενώθηκαν Βασιλικά και Ψαροπούλι

Άλλη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια, όπου το πύρινο μέτωπο κατακαίει μια τεράστια έκταση πολλών χιλιομέτρων.

H φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση το Πευκί ενώ την ίδια ώρα οι πυροσβέστες οργανώνουν τη μάχη τους με τις φλόγες ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού. Είναι η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και κυρίως το Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Παράλληλα, το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Ειδικότερα, στο Ψαροπούλι τα σκάφη παραλαμβάνουν κατοίκους, ενώ στα Βασιλικά οι φλόγες απειλούν τα σπίτια.

Η φωτιά έχει περάσει το χωριό Τσαπουρνιά, ενώ οι κάτοικοι στα Ελληνικά με τη βοήθεια και των ανέμων συγκρατούν την ορμή της σε απόσταση αναπνοής.

Στο Βουτά, στην άλλη πλευρά του βόρειου τμήματος, η φωτιά έφτασε στη Μονοκαριά κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί προς Παναγιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα της μέσω 112, από το απόγευμα είχε ζητήσει την εκκένωση των συγκεκριμένων χωριών.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η εκκένωση στους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες της Εύβοιας με κατεύθυνση την Ιστιαία.

Η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση και απ' όλες τις δυνάμεις, τόνισε κατά την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς , ενώ προσέθεσε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που  διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με  το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον κι αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων, ενώ προσέθεσε ότι ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Μονοκαρυά και όμορα χώρια. 

Στις φόγες η Β.Εύβοια - Εκκενώθηκαν Ψαροπούλι και Βασιλικά

Οι φλόγες έφθασαν σε Μονοκαρυά και Βασιλικά, ενώ απειλείται ο οικισμός Ψαροπούλι. Ολονύχτια μάχη θα δοθεί για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης ώστε να μην φθάσει το πύρινο μέτωπο στην Ιστιαία. Στις φλόγες παραδόθηκε η Μονοκαρυά, ενώ η φωτιά πλησιάζει και το Ψαροπούλι, το λιμάνι των Βασιλικών.

Βασιλικά και Ψαροπούλι εκκενώνονται

Οι φλόγες έφθασαν στα Βασιλικά ενώ στο λιμάνι του οικισμού Ψαροπούλι υπάρχουν φέριμποτ που θα μεταφέρουν κατοίκους που παραμένουν για να δώσουν μάχη στο μέτωπο. Ήδη το πρώτο σκάφος έφτασε στο Ψαροπούλι και φορτώνει επιβάτες με προορισμό την Σκιάθο.

Κάτοικος των Βασιλικών που βρίσκεται στο Ψαροπούλι, είπε πως η κατάσταση που επικρατει στα Βασιλικά είναι «χάλια». Σύμφωνα με την ίδια, δεν έχουν καεί σπίτια στα Βασιλικά για την ώρα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο ώστε να σώσουν τις οικίες. 

Αυτή την ώρα φαίνεται πως η εικόνα της πυρκαγιάς στην Άνω Μονοκαρυά, η οποία βρίσκεται στο βόρειο- και σοβαρότερο- μέτωπο της πυρκαγιάς, είναι καλύτερή με άπνοια να επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο αυτό δεν επ΄ ουδενί δεν προκαλεί εφησυχασμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Παρά το γεγονός ότι η φωτιά εκεί δείχνει να καταλαγιάζει, το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια είναι τεράστιο και το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την προσέγγιση σε κεντρικές εστίες της.

Στην περιοχή πέφτει συνεχώς "βροχή από στάχτες"

Η φωτιά βρίσκεται κτώ χιλιόμετρα από την Ιστιαία και δημιουργείται ανάχωμα προκειμένου να σταματήσει η πορεία της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς ανέφερε ότι στις φλόγες παραδόθηκαν και τα Βασιλικά, όπου το μέτωπο έφτασε έως τη θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν καεί προς το παρόν σπίτια.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί.

Ο κ.Κοντζιάς πρόσθεσε ότι οργανώνεται μια γραμμή άμυνας 5 χμλ έξω από την Ιστιαία, η οποία θα είναι έτοιμη έως το πρωί ώστε να μην περάσει από εκεί η πυρκαγιά 
Σύμφωνα με τον ίδιο, 20 κατοικίες από τις περίπου 150 έχουν καεί στο χωριό της Κοκκινομηλιάς.

Πηγή: skai.gr