«Κόλαση φωτιάς» στην Εύβοια: Oι φλόγες έφτασαν στα Βασιλικά, καίγονται σπίτια στο Κυπαρίσσι

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς το πύρινο μέτωπο προέλασε για πέμπτη μέρα και έχει ήδη κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση για τα Βασιλικά, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό.

Διαδικασία εκκένωσης, πραγματοποιήθηκε στην Άνω Μονοκαρυά καθώς η φωτιά βρίσκεται 200 μέτρα από το χωριό.

Την ίδια ώρα, σπίτι έχουν παραδοθεί στις φλόγες καθώς κατοικίες φλέγονται αυτή την ώρα στην περιοχή Κυπαρίσσι.

Η μάχη είναι άνιση, καθώς το μέτωπο εξαπλώθηκε απ' άκρη σ' άκρη του νομού και κινείται τόσο προς το βορά όσο και προς το νότο. Βασικός στόχος πια είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια. 

Εκεί επιχείρησε νωρίτερα το πρωί το Beriev και υπήρξαν εναέριες δυνάμεις, οι οποίες δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν τη φωτιά. Από Σπαθάρι έως Κανδήλι οι ρίψεις που έχουν γίνει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου ήταν λίγες και το μέτωπο παραμένει ενεργό.

Γι' αυτό το λόγο, ξημερώματα Σαββάτου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και από εδάφους γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media ότι αν δεν ελεγχθεί η φωτιά, μπορεί να φτάσει παντού

Αν η πυρκαγιά περάσει από το Καντήλι, θα συναντήσει νέο πευκοδάσος, δηλαδή πρόσφορο έδαφος για να επεκταθεί περαιτέρω προς το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.
Ηδη στο Σπαθάρι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με κατοίκους για να σώσουν ό,τι σώζεται, ενώ νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε στις Ροβιές το μεσημέρι του Σαββάτου και το απόγευμα η φωτιά επισκέφθηκε ξανά το Σπαθάρι και το Μετόχι.

Σε λίγη ώρα χάνεται το φως της μέρας και οι τελευταίες ρίψεις από αέρος ίσως ανακουφίσουν την κατάσταση. 

Ένα ακόμη βράδυ προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο στην περιοχή.

Περισσότεροι από 300 κάτοικοι στην Βόρεια Εύβοια δεν έχουν που να μείνουν,  καθώς καταστράφηκε ολοκληρωτικά το μοναδικό τους σπίτι και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός

Ξεκαθάρισε ότι  δεν μιλάμε για αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-EΥΒΟΙΚΗ ΓΝΏΜΗ- SKAIGR

Πηγή: skai.gr