Υπό έλεγχο οι νέες εστίες φωτιάς στη Μόρια - Μετανάστες και πρόσφυγες την εγκατέλειψαν

Κατάσταση χάους επικράτησε στη Λέσβο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας.

Το βράδυ, ωστόσο, η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει την κατάσταση και να μην επεκταθεί σε νέα μέτωπα, προκαλώντας και δεύτερη νύχτα χάος και πανικό στην περιοχή, όπου παραμένουν δυνάμεις, καθώς οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί.

Η πρώτη πυρκαγιά της Τετάρτης εκδηλώθηκε με τη δύση του ηλίου, στο σημείο του ελαιώνα δεξιά του ΚΥΤ όπου είχαν διασωθεί σκηνές- παραπήγματα από νάιλον.

Στοιβαγμένες η μία στην άλλη λαμπάδιασαν αμέσως και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Νέα εστία που φούντωσε στη συνέχεια, πάλι σε σημείο που δεν είχε εκδηλωθεί την προηγούμενη μέρα, εκδηλώθηκε στο βόρειο σημείο του ΚΥΤ, όπου βρίσκονται αποθήκες καυσίμων.

Και στα δύο σημεία βρίσκονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες που δεν είχαν πού να διανυκτερεύσουν και εκκένωσαν άμεσα τον χώρο, με τις Αρχές να χτενίζουν την περιοχή.

Με μαύρες πλαστικές σακούλες και τα υπάρχοντά τους, πολλές οικογένειες αιτούντων άσυλο κατευθύνθηκαν με προορισμό την πόλη της Μυτιλήνης, όπου θα συναντούσαν το μπλόκο της Αστυνομίας- η οποία είχε κλείσει τον δρόμο με κλούβες για δεύτερο 24ωρο, με δυνατή την πρόσβαση στη Μόρια, μόνο μέσω Λάρσου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.


Νέα φωτιά την Τετάρτη πίσω από το ΚΥΤ

Νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο ίδιο σημείο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Ακριβώς πίσω από το ΚΥΤ κάηκε ό,τι είχε απομείνει. Είναι στα σημεία που δεν υπήρχε φωτιά προχθές τη νύχτα. Στο σημείο επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία του ξεσπάσματος της δεύτερης πυρκαγιάς. 

Η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η αστυνομία έχει εκκενώσει τον χώρο.

Μετανάστες και πρόσφυγες εγκαταλείπουν την περιοχή. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν επιτρέπει στους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την πόλη. Σε λίγες ώρες καταφτάνουν και τα πλοία που θα φιλοξενήσουν κάποιους από τους μετανάστες.

Η πρώτη πυρκαγιά ξεκίνησε από πρόσφυγες και μετανάστες που μετά τον εντοπισμό των θετικών κρουσμάτων αρνήθηκαν να μπουν σε καραντίνα, όπως είπε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η δομή εκκενώθηκε, ενώ έχουν καταστραφεί χώροι της διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος από τους χώρους φιλοξενίας, καθώς επίσης και ο χώρος εντατικής θεραπείας.

Στη Μόρια θα μεταβεί αύριο Πέμπτη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχώρησαν χθες και σήμερα Πέμπτη από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στην ενδοχώρα με πτήση από τη Λέσβο 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ της Τετάρτης απογειώθηκε άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, το πρωί της Πέμπτης πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια και εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

 

 

Πηγή: skai.gr