Μηταράκης: Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα – Σε πλοία θα μείνουν 1000 ευάλωτοι

Όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τα φαινόμενα που συνέβησαν χτες, το βράδυ της Τρίτης, δεν θα μείνουν ατιμώρητα και οι πραγματικές συνθήκες ερευνώνται. 

 

 

Τα γεγονότα ξεκίνησαν από τους αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας με αφορμή την καραντίνα μετά τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ.

Συνολικά βρέθηκαν 35 κρούσματα κορωνοϊού και το ΚΥΤ τέθηκε σε υγειονομικό περιορισμό.

Οι 8 από τους 35 που έφυγαν και δεν μπήκαν σε καραντίνα, έχουν βρεθεί και απομονωθεί. 

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η δομή εκκενώθηκε και οι εστίες της φωτιάς είναι υπό έλεγχο.

Έχουν καταστραφεί χώροι της διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος από τους χώρους φιλοξενίας, καθώς επίσης και ο χώρος εντατικής θεραπείας.

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια, ο υπουργός προσέθεσε ότι ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικές δυνάμεις μεταφερθήκαν στο νησί για να αποτραπεί είσοδος στην πόλη της Μυτιλήνης.

Δεν υπάρχουν τραυματίες, θύματα ή αγνοούμενοι. 

Επιπλέον, μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι από την αρχή του έτους έχουν φύγει από το νησί πάνω από το 50% των αιτούντων άσυλο.
 

Πηγή: skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ