Ναυάγιο στη Λέσβο: Μαρτυρίες ότι τουρκικά αλιευτικά συνόδευαν τη βάρκα με τους μετανάστες

Τι προκύπτει από τις καταθέσεις διασωθέντων-  Συνόδευσαν τη βάρκα μέχρι να φτάσει κοντά στα ελληνικά ύδατα και μετά την εγκατέλειψαν, όπως αναφέρεται

Νέα στοιχεία τα οποία ερευνά το ελληνικό Λιμενικό βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης στο νησί, από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτουν ευθύνες της τουρκικής πλευράς καθώς όπως αναφέρουν η βάρκα τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

Συγκεκριμένα όπως λένε όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια, τους συνόδευαν δύο-τρία τουρκικά αλιευτικά τα οποία έπλεαν δίπλα τους ώστε να τους προστατεύουν από το δυνατό αέρα και τα κύματα. Ως αποτέλεσμα δεν αντιλήφθηκαν ότι επικρατούσε θαλασσοταραχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών λίγο πριν φτάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά αλιευτικά εγκατέλειψαν τη βάρκα με τους μετανάστες.

Αμέσως όπως δήλωσαν δημιουργήθηκε πανικός και λίγο πριν την ακτή το σκάφος βούλιαξε με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 18 νεκρούς (16 γυναίκες, έναν άνδρα και ένα ανήλικο αγόρι)

Διάσωση τριών ακόμα μεταναστών το πρωί

Το πρωί οι αρχές ενημέρωσαν για τη διάσωση τριών ακόμα μεταναστών από χερσαίο κλιμάκιο της ΕΛΑΣ, με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων να φθάνει τους 28. Η επιχείρηση συνεχίζεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στη λέμβο εκτιμάται ότι επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Διασωθείσες αφρικανικής καταγωγής μεταφέρθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. 

Πηγή: skai.gr