Μπαράζ ύποπτων φακέλων σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας

Μαζική ήταν όπως όλα δείχνουν η αποστολή ύποπτων φακέλων. Ύποπτοι φάκελοι εντοπίστηκαν μετά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε τουλάχιστον 13 ακόμη εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Οι νέοι φάκελοι εστάλησαν στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Αττικής, Θεσσαλίας, Βόλου, Σπάρτης, Άρτας, Κοζάνης, Κέρκυρας, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στη σχολή Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. και στο ΤΕΙ Αργοστολίου στην Κεφαλονιά ενώ ένας ίδιος φάκελος με παραλήπτη καθηγητή του ΑΠΘ εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όλοι οι φάκελοι θα σταλούν απευθείας στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Πρόκειται για μικρούς κίτρινους φακέλους, μικρότερους του Α4, με ινδικά γραμματόσημα και χειρόγραφα το ονοματεπώνυμο Ινδού πολίτη. Στο εσωτερικό περιείχαν φυλλάδια τα οποία έγραφαν στα αραβικό ένα οξύμωρο κείμενο, ότι η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους. Δεν περιείχαν όλοι τους σκόνη. Η χημική σύστασης της σκόνης προς το παρόν χαρακτηρίζεται ως «άγνωστη». 

Ο ένας φάκελος εστάλη στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με παραλήπτη τον αντιπρύτανη. Είχε ημερομηνία αποστολής τον Νοέμβριο και ανοίχτηκε από δύο γυναίκες οι οποίες τον έκλεισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του. Οι γυναίκες αυτές δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα. Ο αντιπρύτανης, έχοντας ενημερωθεί για το τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάλεσε την αστυνομία. 

Ο δεύτερος φάκελος είχε παραλήπτη το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας αλλά εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας και δεν έφτασε στον προορισμό του.

Τόσο το εσωτερικό του ταχυδρομείου της Κέρκυρας, όσο και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, έξω από αυτό, έχουν αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο φάκελο αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Ο τρίτος φάκελος που εστάλη στο Πολυτεχνείο της Κρήτης δεν περιείχε σκόνη εκτός από τα φυλλάδια τα οποία περιείχαν όλοι οι φάκελοι. 

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο ήταν σκισμένος σε ορισμένα σημεία, έφερε πλέγμα ενίσχυσης και ήταν άσπρου και πράσινου χρώματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο σήμερα το πρωί όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και παρέλαβαν το φάκελο.

Αναφορικά με τον φάκελο που εντοπίστηκε στο ΤΕΙ Αργοστολίου, αυτός ανοίχτηκε από δύο υπαλλήλους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου Αργοστολίου, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Η πρώτη χημική ανάλυση του δείγματος από τον φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δείχνει ότι δεν απορρέει κάποιος κίνδυνος από τη χημική σκόνη. Η δεύτερη χημική ανάλυση αναμένεται να βγει το απόγευμα και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. 

Χθες Τετάρτη σήμανε συναγερμός στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όταν εντοπίστηκε ύποπτος φάκελος με σκόνη. Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει. Οι ίδιοι ωστόσο παραμένουν στο νοσοκομείο σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα σχετικά με το περιεχόμενο των φακέλων από το Γενικό Χημείο του Κράτους. 

Άγνωστος παραμένει ο αποστολέας των φακέλων.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα ο ύποπτος φάκελος που εντοπίστηκε στη Μυτιλήνη εστάλη με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130 στην Αθήνα, στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, για να εξεταστεί. Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Πηγή: skai.gr