Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σάμο- Κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν το Λιμνιώνα και τη Μακριά Πούντα

Από την πυρκαγιά κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα καθώς και διάσπαρτες κατοικίες κοντά στο Παλαιοχώρι.

Ρεπορτάζ Μύριαμ Κιάσσου

Ανεξέλεγκο μαίνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα κοντά στον οικισμό Παλαιοχώρι στον Μαραθόκαμπο της Δυτικής Σάμου.

Η φωτιά σύμφωνα με εθελοντές πυροσβέστες "σάρωσε" ένα μεγάλο εύρος εκτάσεων στην περιοχή του Μαραθοκάμπου περνώντας τις τοποθεσίες της Γκιόκας και της Μακριάς Πούντας και έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, κατεύθυνόμενη πλέον, στην Παραλία του Λιμνιώνα.

Από την πυρκαγιά κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα καθώς και διάσπαρτες κατοικίες κοντά στο Παλαιοχώρι.

Τοπικές αρχές και εθελοντές βοηθούν κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τον παραθαλάσσιο οικισμό του Λιμνιώνα και της Μακριάς Πούντας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημήτρη Βολακάκη, Αντιδημάρχου της Δυτικής Σάμου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, έχει ζητηθεί η εκκένωση της Λιμνιώνα και της Μακριάς Πούντας.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη διότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθιστούν δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται πως η φωτιά προκλήθηκε από κολώνα της ΔΕΗ.

Νωρίτερα το απόγευμα,  ελικόπτερο της Πυροσβεστικής με τετραμελές πλήρωμα που επιχειρούσε στην κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Παλαιχώρι της Σάμου, κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Πλάκας Μαραθοκάμπου.

Δύο εκ των τεσσάρων μελών του πληρώματος, έχασαν την ζωή τους και ένα, ο πιλότος του αεροσκάφους διασώθηκε.

Οι έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό ενός ακόμα ατόμου συνεχίζονται.

Η φωτιά μαίνεται αρκετά πιο μακριά από τον οργανωμένο οικισμό εντούτοις στην ευρύτερη τοποθεσία υπάρχουν εξοχικές κατοικίες.

Χάρτης

Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) γι αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου, για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
-Περιφέρεια Πελοποννήσου ( ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
-Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
-Περιφέρεια Κρήτης.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Πηγή: skai.gr