Μαγιορκίνης σε ΣΚΑΪ: Τι θα γίνει με σχολεία και ολοήμερα - Τι θα κρίνει τις οριστικές αποφάσεις

Τις εναλλακτικές που εξετάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την Πηνελόπη Γκάλιου και τον Σταύρο Ιωαννίδη.

Τόνισε ότι το βασικό σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου κάτι που έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί «διότι η επιδημία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σχετικά ελεγχόμενο επίπεδο».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η επιτροπή δεν επεξεργάζεται μόνο ένα σενάριο αλλά εναλλακτικά, ώστε να είναι έτοιμο και το υπουργείο να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Για παράδειγμα είπε πως εάν παρατηρηθεί αύξηση της επιδημίας στο ηλικιακό γκρουπ 19 με 20 τότε θα πρέπει να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη αύξηση κρουσμάτων πανελλήνια, τότε εξετάζεται ένα plan c σύμφωνα με το οποίο θα μεταφερθεί συνολικά για αργότερα το άνοιγμα των σχολείων.

Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Αναφορικά με τα ολοήμερα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιτροπή είναι γενικά θετική στη λειτουργία τους και πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την υποεπιτροπή Παιδείας.

«Η αίσθηση που έχω από την υποεπιτροπή της Παιδείας, γιατί δεν συμμετέχω σε αυτήν, είναι θετική, ότι δηλαδή θα πρέπει να λειτουργήσουν», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά μικρό το ποσοστό των παιδιών που νοσεί βαριά.

Ποιο εμβόλιο κόβει πρώτο το νήμα – Πώς θα φτάσουμε σε ανοσία αγέλης

Σχετικά με τα εμβόλια που αναπτύσσονται για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης φαίνεται πως θα κόψει πρώτο το νήμα της διάθεσης στον πληθυσμό «το οποίο φαίνεται ότι έχει πάνω από 90% πιθανότητα να έχει αποτελέσματα των κλινικής φάσης 3 μελετών μέσα στον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη».

Ο καθηγητής τόνισε ότι πρόκειται ένα εμβόλιο δύο δόσεων και πως η διάθεση των εμβολίων θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα χρειαστεί ένα διάστημα για να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης και υπάρχει αμφιβολία αν θα έχουμε ανοσία αγέλης. Παρόλα αυτά, επειδή θα γίνει στοχευμένος εμβολιασμός, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα θα πέσει κατακόρυφα με τη διάθεση του εμβολίου, οπότε και το σύστημα υγείας που στρεσάρετε -και είναι αυτό που μας απασχολεί, θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει κάπως. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr