Κορωνοϊός: Συναγερμός μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα «δόντια» του δείχνει πλέον ο κορωνοϊός στη χώρα μας καθώς το χθεσινό ρεκόρ των 284ων κρουσμάτων θέτει σε συναγερμό ειδικούς και κυβέρνηση και θέτει στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα αλλά και σενάρια αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Ο βασικότερης δείκτης της «επιδείνωσης» της κατάστασης είναι το γεγονός ότι 31 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έναντι 24ων την περασμένη εβδομάδα, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Δημόπουλος Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Υπεύθυνος Μονάδας Covid-19 «Αττικόν».

Εξήγησε ότι ένα καθολικό lockdown είναι δύσκολο να γίνει «διότι οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές» και πρόσθεσε πως κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή τι θα γίνει σε μια εβδομάδα από τώρα.

«Άρα η απάντηση εδώ, είναι βλέποντας και κάνοντας. Το τοπικό lockdown, που έχει εφαρμοστεί έδειξε πχ στον Πόρο ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στα τελευταία νούμερα που έχουμε. Δούλεψε το τοπικό lockdown», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

Στο ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων όπως αυτά που εφαρμόστηκαν σε τοπικό επίπεδο σε Λέσβο, Πόρο και αλλού, αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» δήλωσε ο κ. Γώγος.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς που έχει οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Ανακοινώσεις για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης θα γίνουν σήμερα στις 16.00 κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην οποία θα συμμετέχουν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως καθώς και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλλου. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Συμφώνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση οι  εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο θα φορούν μάσκα. 

Παράλληλα θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη,  θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και  θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως" επισήμανε ο καθηγητής κ. Γώγος.

Τόνισε ότι η επιτροπή θα παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τελευταία στιγμή, σχολιάζοντας εξάλλου πως η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντινή ημερομηνία με τη 14η Σεπτεμβρίου. 

Πηγή: skai.gr