Κρέστενα: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς - Διάσπαρτες εστίες - Εικόνες από το καμμένο δάσος

Οι εναέριες δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 2 Canadair και 2 Τράκτορες που θα φτάσουν στην περιοχή από την Αθήνα

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Οι εναέριες δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με 2 Canadair και 2 Τράκτορες που θα φτάσουν στην περιοχή από την Αθήνα.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

κρέστενα

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

κρέστενα

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην περιοχή θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

κρέστενα

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.

κρέστενα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι άνεμοι κόπασαν και πλέον έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες, που καίνε σε μια δύσβατη χαράδρα.

'Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Χρήστος Στρατουλάκος, η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες.

κρέστενα

Επί τόπου επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 59 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα.

Οι εστίες βρίσκονται γύρω από τα χωριά Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία, τα οποία δεν απειλούνται.

Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, χθες, Κυριακή, υπέστησαν ζημιές κάποια σπίτια, ενώ κάηκαν πολλές αυλές. 

Στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων μεταφέρθηκαν δύο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων - Κρεστένων, ενώ εστάλη και μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση του Γρύλλου.

Εκκενώθηκε, επίσης, η κατασκήνωση της Φρίξας και τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια.

Ηλεία

Ηλεία

Για «εγκληματική ενέργεια» μίλησε χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος.

«Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού», τόνισε.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φωτιά απειλεί δύο χωριά και η κατεύθυνση του ανέμου θα δείξει αν θα περιοριστεί σε αυτά ή θα επεκταθεί και σε άλλα.

«Τα χωριά είναι ο Γρύλλος και η Βρίνα, αλλά εάν φύγει λίγο αριστερά θα έχουμε και κίνδυνο στη Σκιλλουντία. Και αν υπερπηδήσει τα χωριά αυτά μετά ακολουθεί του Γκρέκα. Θα δούμε την πορεία της. Γύρισα περιμετρικά τους οικισμούς που κινδύνεψαν πολύ και δεν είδα σπίτι καμένο», ανέφερε.

Πολύ υψηλός, κατηγορίας 4, προβλέπεται για σήμερα (Δευτέρα) ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και σε Εύβοια και Βοιωτία.  

Πηγή: skai.gr