Κορωνοϊός: Στο κόκκινο η Αθήνα – Νέα μέτρα πριν το lockdown, πόσες είναι οι ΜΕΘ Covid-19

Σήμα κινδύνου για την έξαρση του κορωνοϊού στην Αθήνα εκπέμπουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση, καθώς χθες Τρίτη, από τα 346 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 210 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Το βάρος έχει πέσει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δέχεται πίεση, ενώ αναμένεται να αποφασιστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο lockdown.

Διαθέσιμο το 30% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19

Αυτή τη στιγμή, (23/09) σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην Αττική από τα 337 κρεβάτια ΜΕΘ (στρατιωτικά και κρατικά) έχουν διατεθεί 107 κρεβάτια για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19. Από αυτά τα 107 κρεβάτια, περίπου το 40% είναι ελεύθερα προς διάθεση.

Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ για να μετατραπούν σε Covid-19, σήμερα στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.

Ειδικά για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων, σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν νέες κλίνες και να μετατραπούν μονάδες γενικών περιστατικών σε Covid- 19.

Το Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει και πιέζεται έντονα, καθώς έχουμε αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Βασίλη Χιώτη. Ο καθηγητής τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχουμε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και εξήγησε ότι υπερμεταδόσεις γίνονται εκεί που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, όπως για παράδειγμα σε γειτονιές με μετανάστες όπου ζουν πολλοί άνθρωποι μαζί.

Σύψας: Ίσως και αύριο τα νέα μέτρα

«Μπορεί και αύριο (Πέμπτη 24/9), αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία «προοιωνίζονται θύελλα».

«Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα».

«Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξήγησε μιλώντας για το lockdown στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι αυτό που βρίσκεται το τραπέζι, δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές.

Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξήγησε ο καθηγητής και έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να γίνει μείωση στις ώρες λειτουργίας δραστηριοτήτων ή να εφαρμοστούν επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Πέτσας: Το Σύστημα Υγείας πιέζεται – Στο τραπέζι το lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν έχει αποκλειστεί από τα εργαλεία ένα τοπικό lockdown. Πρόσθεσε ότι παρά τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς από τον Ιούλιο τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό και προκαλούν πίεση σιγά –σιγά στο Σύστημα Υγείας.

«Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο (τοπικό lockdown) για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων. Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί».

Πηγή: skai.gr