«Πύρινη κόλαση» στην Πεντέλη: Τοπίο καταστροφής αποκάλυψε η επόμενη ημέρα- Δείτε φωτογραφίες

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση ψηλά στην τοποθεσία Βαγιάτι της Πεντέλης. Τα ισχυρά μποφόρ που έπνεαν συνέβαλαν στην ταχύτατη εξάπλωση και την καύση μεγάλου εύρους εκτάσεων και "πνεύμονα πρασίνου" για την Αττική 

Τοπίο καταστροφής αποκαλύπτουν τα φωτογραφικά καρέ της επόμενης ημέρας από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Πεντέλη.

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση ψηλά στην τοποθεσία Βαγιάτι  σε δύο μέτωπο, ξεκικώντας βόρεια της Ανθούσας.

Κινήθηκε προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης και τα ισχυρά μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή συνέβαλαν στην ταχύτατη εξάπλωση της και στην καύση αφενός μεγάλου εύρους εκτάσεων και "πνεύμονα πρασίνου" για την Αττική κι αφετέρουν στην πρόκληση σημαντικότατων υλικών καταστροφών.

ΦΩΤΙΑ

ΦΩΤΙΑ

Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική μάλιστα, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα. 

Φωτιά

ανεμοι πεντέλη

Οπτική δορυφορική εικόνα του meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, δείχνει τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης να έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης 20.07.2022 07:40.

Από τις καταγραφές του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ / meteo.gr στην Παλλήνη, προκύπτει απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε την περιοχή.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 (20.07.2022), εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΦΩΤΙΑ

ΦΩΤΙΑ

ΦΩΤΙΑ

Πηγή: skai.gr