Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τη διάσωση εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ  για τη διάσωση εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο

Διασώστες από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα και συνάδελφοί τους από τα Ιωάννινα  βρίσκονται στο Euroferry Olympia , προκειμένου για να βοηθήσουν στη διάσωση των εγκλωβισμένων στο φλεγόμενο πλοίο. Ηδη, δύο διασώστες έχουν κατέβει στο πλοίο. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό έχει γίνει πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του  πλοίου, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν διασωθεί 278  άτομα, στα οποία  συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.
        Επίσης, συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο  αλλοδαπών επιβαινόντων οι οποίοι βρίσκονται εντός του πλοίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση εντοπισμού έντεκα  αγνοουμένων επιβατών, στους οποίους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται τρεις  Έλληνες υπήκοοι. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αγνοούμενους περιλαμβάνεται και μία ακόμη Ελληνίδα,που έχει όμως διαβατήριο άλλης χώρας.  Σύμφωνα με το Λιμενικό συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τρία  ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου το οποίο μεταφέρει δύο πυροσβεστικά οχήματα. Αναμένονται ένα πλωτό πυροσβεστικό καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα. 

Τι έχει προηγηθεί

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το λιμενικό πλοίου Εuroferry Olympia που είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι στην Ιταλία 278 επιβαίνοντες κατάφεραν να μπουν στις σωστικές λέμβους του πλοίου και να φτάσουν νωρίς το πρωί στην Κέρκυρα, όπου καταμετρήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν. Δεκατέσσερις αγνοούνται, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται οι δύο εγκλωβισμένοι με τους οποίους έχει υπάρξει επικοινωνία. 

Ένας από τα δύο εγκλωβισμένα άτομα, είναι οδηγός, έχει επικοινωνήσει με τις αρχές ζητώντας βοήθεια, και λέει «ότι ένα άτομο ακόμα είναι εδώ μαζί μου το βλέπω» σύμφωνα πάντα με την πηγή του λιμενικού.  

Δυο πλοία με κανόνι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει ξεσπάσει, από άγνωστους λόγους, στο πλοίο 

Σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη επιβιβάστηκαν σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα που επέβαιναν στο πλοίο. 

 

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με το πλοίο τυλιγμένο στις φλόγες:

Στο σημείο αυτή την ώρα βρίσκονται:

  • 4 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος 
  • Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού
  • Ένα σκάφος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας
  • Δύο παραπλέοντα πλοία
  • Δυο ιδιωτικά σκάφη
  • Ένα ελικόπτερο του Λιμενικού
  • Δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας
  • Ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο σημείο σπεύδει και η φρεγάτα «Ύδρα», που συντονίζει την επιχείρηση. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί την επιχείρηση από το ΕΘΚΕΠΙΧ και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις μονάδες.

«Όλοι οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα με πλοία που σπεύδουν από τον νησί στο σημείο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.  Το πλοίο βρίσκεται έξω από την Ερείκουσα. Δύο σκάφη του λιμενικού βρίσκονται ήδη εκεί, και έχουν φύγει και δύο πλοία από την Ηγουμενίτσα για να μεταφερθούν οι επιβάτες.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη, ο επιβάτης που έφτασε στην Κέρκυρα φέρεται να τραυματίστηκε ελαφρά.

Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους του πλοίου,ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να παραλειφθούν από αυτές ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ  ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφαδος.

«Καίγεται εδώ και δύο ώρες και παραπάνω το πλοίο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης. «Έχουν σωθεί όλοι, επιβάτες και πλήρωμα» τόνισε.

Μάρτυρες μίλησαν στον ΣΚΑΪ για πυκνούς καπνούς στο πλοίο που είναι ορατό από την Κέρκυρα.  

Οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος του πλοίου Euroferry Olympiα που έπιασε φωτιά τα ξημερώματα βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας απέτρεψαν τα χειρότερα, σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη στον ΣΚΑΪ.

Το ιστορικό της φωτιάς 

«Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν» τόνισε στον σταθμό μας ο επιβάτης του πλοίου.  

«Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» τόνισε.

«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε είμαστε όλοι σε αυτό. Απ ό,τι γνωρίζω είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα» σημείωσε. 

«Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό». 

«Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Νάσος εξήγησε  ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirus-tv η φωτιά ξέσπασε στο 3ο κατάστρωμα στο χώρο του ανοιχτού γκαράζ  κοντά στην Ερείκουσα 10-15 μίλια βόρεια της Κέρκυρας.

Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Πηγή: skai.gr