Νέες οδηγίες για την αναμνηστική δόση μετά από νόσηση - Αναλυτικά παραδείγματα

Άλλαξαν για μία ακόμα φορά οι συστάσεις για τον εμβολιασμό μετά από νόσηση από κορωνοϊό.

Ενώ μέχρι τώρα, όσοι είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νοσούσαν στη συνέχεια, έπρεπε να περιμένουν 1 έως 3 μήνες για τη δεύτερη δόση, πλέον μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με τον προγραμματισμένο εμβολιασμό τους χωρίς αναμονή. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από 3 μήνες από τη δεύτερη (περίπτωση 3η).

Επίσης, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και στη συνέχεια νοσήσουν συστήνεται πλέον να κάνουν την αναμνηστική δόση στους 3 μήνες μετά από τη νόσηση, αντί από 1 έως 3 μήνες που ήταν προηγουμένως (περίπτωση 4η και 5η).

Χωρίς αλλαγή παραμένουν οι συστάσεις για όσους νόσησαν και στη συνέχεια προχώρησαν στο βασικό εμβολιασμό τους. Αυτοί πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση στους 3 μήνες από τη δεύτερη ή από το μονοδοσικό (περίπτωση 1η και 2η).

Όσον αφορά στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, όσοι έχουν κάνει 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση 3 μήνες μετά (περίπτωση 1η).

Διαφορετική είναι πλέον η οδηγία για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό της J&J, οι οποίοι συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση 2 μήνες από τον εμβολιασμό τους (περίπτωση 2η).

Όσοι έχουν κάνει 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και έχουν κάνει δεύτερη δόση με J&J δεν συστήνεται να κάνουν αναμνηστική δόση (περίπτωση 3η).

Πηγή: skai.gr