Ιστορική και θλιβερή χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Τόνισε ότι ο Ερντογάν φέρνει την Τουρκία στα δικά του μέτρα και σταθμά και της έχει προσδώσει μια ταυτότητα μουσουλμανική.

«Ο Ερντογάν το εμφανίζει ως μια πράξη που καταδεικνύει την ακμή. Για εμένα η σημερινή πράξη, είναι τρανή απόδειξη της παρακμής του συστήματος Ερντογάν και της παρακμής της «ερντογανικής» Τουρκίας», τόνισε ο κ. Φίλης.

Σχετικά με την αναγγελία ερευνών σε περιοχές νοτίως του Καστελορίζου από το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να δούμε κάποια βόλτα αλλά μέχρι εκεί» και πρόσθεσε πως αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα προχωρήσουν έχει η ελληνική πλευρά.

«Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα, τα χωρικά ύδατα είναι κυριαρχία. Ό,τι έχει να κάνει με κυριαρχικό δικαίωμα δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση αυτού», τόνισε και πρόσθεσε ότι παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει βύθιση καλωδίων για έρευνα και όχι αν απλώς το σκάφος περάσει από αυτά.

Πηγή: skai.gr