Αγία Σοφία: Το προκλητικό σόου που στήνει ο Ερντογάν

Σε λίγες ώρες, η Αγία Σοφία, ένας ναός - μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, θα ανοίξει τις πύλες του ως μουσουλμανικό τέμενος βυθίζοντας στη θλίψη το χριστιανισμό, και δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να στήσει ένα ακόμη προκλητικό σόου. 

Αγννοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε την εντολή και ο εμβληματικός ναός από μουσείο, γίνεται ύστερα από 86 χρόνια ξανά τζαμί.

Μέσα από βίντεο στα σόσιαλ μίντια η Τουρκία αποκαλύπτει τις εργασίες προετοιμασίας ..

Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε όλο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ ξεκίνησαν και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με τον ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι. 

Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, το οποίο οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν, καθώς και οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί για την πραγματοποίηση των εργασιών.


Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με κουρτίνες. 

«Αυτό το οποίο θα κάνει ο Ερντογάν αύριο στην Αγιά Σοφιά και που θα είναι στους δέκτες των τηλεοράσεων στην Ελλάδα, θα είναι μια στιγμή δηλητηριαστική για την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο λαών» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.  

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση για όλο τον χριστιανισμό. Καταπέλτης για τον Ερντογάν είναι το κύριο άρθρο των New York Times . «Eίναι θλιβερή εικόνα για την κατάσταση της τουρκικής δημοκρατίας το γεγονός ότι ένα μνημείο τέτοιας παγκόσμιας σημασίας και αξίας γίνεται το πολιτικό εργαλείο ενός απολυταρχικού ηγέτη.  Αλλά, ό,τι έγινε, έγινε και δεν υπάρχει περίπτωση ο Ερντογάν να ανατρέψει το διάταγμά του, ακόμα κι αν μπορούσε, δίχως να προκαλέσει την οργή ψηφοφόρων του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το θέμα τέθηκε και στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Πούτιν, όπως προκύπτει και απο την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν έδωσαν έμφαση στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας και σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής.

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σφοδρές.

«Μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο ξυπνώντας μάλιστα αναμνήσεις κι ενώ θίγουν κάτι που εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Δηλαδή την προσβολή της Χριστιανικής πίστης μας και το ελληνικό μας φιλότιμο. Αύριο, οι καλοί μας γείτονες, υποθετικά θα προσεύχονται στην Αγιά Σοφία, ενώ όλοι Έλληνες στην Ελλάδα θα προσευχόμαστε για την Αγία Σοφία», ανέφερε ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, Κ. Δωρόθεος Β'

Η Αγιά Σοφιά γίνεται, με την προπαγανδιστική φιέστα που ετοιμάζει ο Ερντογάν, τζαμί από αύριο, 24 Ιουλίου. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί.

Την δια ώρα σε εκκλησίες της Ελλάδας, οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα ενώ στις 8 το βράδυ o αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παραστεί, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου
 

Πηγή: skai.gr