Βίντεο - ντοκουμέντο με τη στιγμή της συντριβής του Canadair που επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο

Το αεροπλάνο κατέπεσε λίγο μετά τη ρίψη νερού στο μέτωπο του Πλατανιστού - Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Πυροσβεστικό αεροσκάφος  Canadair κατέπεσε σε χαράδρα ενώ επιχειρούσε στη φωτιά στην περιοχή του Πλατανιστού στην Κάρυστο. Στο σημείο έσπευσε ελικόπτερο. Μετά την πτώση ξέσπασε φωτιά. Είναι άγνωστη η κατάσταση των δύο χειριστών, που είναι Έλληνες πιλότοι. 

Από την πρώτη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αμυνας. Αυτή τη στιγμή έχει προσεγγίσει το σημείο ήδη πυροσβεστικό όχημα και ενεργεί, το οποίο ήταν δίπλα στην περιοχή και επιχειρούσε. Σημειώνεται ότι τα canadair δεν έχουν σύστημα εκτόξευσης καθισμάτων σε περίπτωση κινδύνου. 

Το canadair που έπεσε στην Κάρυστο είχε βάση την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Δείτε βίντεο- ντοκουμέντο με τη στιγμή της συντριβής του πυροσβεστικού αεροπλάνου, στο οποίο φαίνεται το αεροσκάφος να παίρνει κλίση και το ένα του φτερό να χτυπάει σε βράχο, πριν καταπέσει:

 

Η περιοχή στην οποία χάθηκε η επικοινωνία με το Canadair είναι δύσβατη και ήδη έχει ξεκινήσει η έρευνα για τον εντοπισμό του. Το αεροσκάφος κατέπεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα αφότου έκανε ρίψη νερού στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η κατάσταση των δύο Ελλήνων χειριστών δεν είναι γνωστή.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Πτώση Αεροσκάφους CL-215
 
Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.
 
Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

Ο τύπος του αεροσκάφους που κατέπεσε

CL-215 είναι ο τύπος του Canadair που έπεσε κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Κάρυστο. Τα πρώτα CL-215 εντάχτηκαν στον πολεμική αεροπορία τον Δεκέμβριο του 1975 στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

H πρώτη πτώση CL-215 επί ελληνικού εδάφους έγινε στις 26 Μαΐου 1977 στα Ίσθμια Κορινθίας οπού οι χειριστές του έχασαν τη ζωή τους.
 

Πηγή: skai.gr