Μπαράζ πυρκαγιών από κεραυνούς στην Ελλάδα: 12 φωτιές από 300 κεραυνούς που έπεσαν στην Αττική σε μόλις τρεις ώρες

Παράλληλα, για όγδοη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στον Εβρο- Ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε και στην Άνδρο. 

Σε μπαράζ εκδήλωσης πυρκαγιών στην Αττική και νησιά οδήγησαν οι συνεχείς κεραυνοί που έπεσαν τις πρώτυες πρωινές ώρες χωρίς να συνοδεύονται από βροχή.

Η ταχεία επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα, αν και στην Άνδρο απειλήθηκε οικισμός καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Παράλληλα, για όγδοη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στον Εβρο.

Ο πύρινος εφιάλτης χτύπησε και στην Άνδρο

Το πρωί του Σαββάτου ξέσπασαν δυο πυρκαγιές από κεραυνούς, καθώς το νησί βρέθηκε στο επίκεντρο ξηρής καταιγίδας.

Το πιο μεγάλο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βιτάλι με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο να ενισχύονται συνεχώς καθώς οι άνεμοι σε ριπές φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.

«Έχουμε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο στην περιοχή Γίδες και περιοχή Βιτάλι. Είναι πολύ κοντά στον οικισμό Γίδες. Ήρθαν δυνάμεις και από την Τήνο και από τη Σύρο για βοήθεια. Έχει περίπου στα 5-6 μποφόρ. Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Έπαρχος του νησιού, Δημήτρης Λάσκαρης, στον ΣΚΑΪ.

Επί τόπου επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ εκκενώθηκε το χωριό Γίδες. 
 
Πυρκαγιές, όμως, ξέσπασαν το πρωί από κεραυνούς και σε Ανατολική Αττική και νότια προάστια.

Σε διάστημα μόλις 3 ωρών έπεσαν στην Αττική 300 κεραυνοί με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν 12 εστίες πυρκαγιάς.

Οι 6 από αυτές ήταν στο Καλέντζι, στο Βαρνάβα και στο Γραμματικό.

«Είχαμε πάρα πολλούς κεραυνούς με αποτέλεσμα εδώ στην περιοχή του Γραμματικού να έχουμε πολλά περιστατικά φωτιάς, τουλάχιστον σε 4 σημεία, εκ των οποίων το ένα ήταν κοντά σε σπίτια.», δήλωσε ο Δήμαρχος Μαραθώναμ, Στέργιος Τσίρκας.

Η φωτιά τέθηκε πολύ σύντομα υπό μερικό έλεγχο δεν υπήρξαν καταστροφές σε οικίες και καλλιέργειες κτλ

Έξι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα από τους κεραυνούς και στα νότια προάστια.

«Είναι ένα φαινόμενο που λέγεται ηλεκτροκαταιγίδες, ήταν αρκετά βαρύ, είχαμε σε 6 διαφορετικά σημεία του δήμου μας φωτιά στους περιαστικούς λόφους και στη Βάρη και στη Βούλα. Μέσα σε μία ώρα περίπου το σύστημα ανταποκρίθηκε και η πυροσβεστική με 5 οχήματα, η πολιτική προστασία του δήμου μας με άλλα 11 ελέγχθησαν αυτές οι 6 φωτιές αρκετά νωρίς», δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Για όγδοη ημέρα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο.

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι μια νέα αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Αύρα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κληθούν να εκκενώσουν τον οικισμό προς Κομοτηνή. Το μεγάλο πύρινο μέτωπο καίει και το δάσος που συνδέει την Αύρα με τη Συκορράχη.

Την ίδια ώρα, οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα το δάσος της Δαδιάς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους μεταξύ Αισύμης και Λεπτοκαρυάς και δυτικά της Κοτρωνιάς.

Περί τις 10 το πρωί το πύρινο μέτωπο εξακολουθούσε να καίει ανεξέλεγκτο το δάσος της Δαδιάς.

Κινήθηκε προς τη δασική θέση Κοτρωνιά ενώ λίγες ώρες νωρίτερα πέρασε από εδώ και κατέστρεψε ολοσχερώς το κατασκηνωτικό κέντρο των Κατρατζίδων.

Η καταστροφή σε αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο είναι ανείπωτη.

«Αυτό το δάσος έχει υποστεί τεράστια ζημιά μία μέγα πυρκαγιά. Είμαστε περίπου στις 750.000 στρέμματα σύμφωνα με τον Κοπέρνικο. Υπάρχει ανησυχία και σε κάθε ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της πυρκαγιάς πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και πρόσθεσε πως η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων σε νότιους όχι απλά προβληματίζει αλλά προκαλεί και μεγάλη ανησυχία. 

«Θεωρώ ότι η μάχη πρέπει να δοθεί αυτό το 48ωρο», υπογράμμισε.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας έβρου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλαγή των ανέμων από τη Δευτέρα και ζήτησε επιπλέον εναέρια και επίγεια μέσα.

Επί ποδός είναι η πυροσβεστική για μία ακόμα ημέρα στην Πάρνηθα, όπου υπάρχουν ενεργές διάσπαρτες εστίες στη δυτική της πλευρά, κυρίως στο Φρούριο της Φυλής. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στο Στείρι Βοιωτίας. Δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε όλα τα σημεία για να κατασβέσουν και το παραμικρό καντηλάκι.

Πηγή: skai.gr