Έκθεση: Κενά στο δίκτυο ασφάλειας της ΕΕ – Παραλείψεις και στην Ελλάδα

Τα κενά στο δίκτυο ασφάλειας της ΕΕ επισημαίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν το χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Όπως αποκαλύπτουν μάλιστα ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Καθημερινή, οι βελγικές και οι τούρκικες αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφος τους, χωρίς να μπορέσουν τελικά να τις αποτρέψουν .

Στην έκθεσή τους οι
ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι παραλείψεις που συνεχίζουν να εντοπίζονται στον έλεγχο και στην δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εισόδου στη χώρα μας αξιολογούνται από το Συμβούλιο ως «κενά στην αντιτρομοκρατική ομπρέλα της ΕΕ.»

Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι αναλυτές κάνουν εκτενή αναφορά στην ανάγκη διασύνδεσης των ξεχωριστών βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία.

Για παράδειγμα αποκαλύπτεται ότι ενώ στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχουν 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, του ΣΚΑΪ, σχεδιαγράμματα και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, το οποίο αιματοκύλησαν οι τρομοκράτες την Τρίτη, είχαν βρεθεί σε υπολογιστές και usb, που είχαν εντοπίσει οι ελληνικές αρχές, σε διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Πρόκειται για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε τον Ιανουάριο του 2015 ο οργανωτής των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ.
Πηγή: Καθημερινή - skai.gr