Η Europol προειδοποιεί για δίκτυο 5.000 τρομοκρατών στην Ευρώπη

Για εκτεταμένο δίκτυο 5.000 τρομοκρατών στην Ευρώπη  προειδοποιεί ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουεϊνράιτ στον απόηχο των αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομία ανησυχεί για μια κοινότητα 5.000 υπόπτων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Ευρώπη, και ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να αποκτήσουν μάχιμη εμπειρία.

Κάποιοι από αυτούς, όχι όλοι, επέστρεψαν στην Ευρώπη, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο BBC o Ρομπ Γουεϊνράιτ.

«Είμαστε ανήσυχοι για την έκταση με την οποία αποκαλύπτουμε ένα πιο διευρυμένο δίκτυο απ’ ότι είχαμε υποθέσει στην αρχή» πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία πιο επικίνδυνη, πιο επιτακτική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος... Δεν απειλεί μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο αλλά έναν αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών ταυτόχρονα Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία».

Ο επικεφαλής της Europol τόνισε ακόμη πως η διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου για την στρατολόγηση μελών του Ισλαμικού Κράτους συνιστά μια «άνευ προηγουμένου απειλή».

Ο επικεφαλής της Europol δήλωσε πως «η φύση της απειλής, το γεγονός πως είναι διάσπαρτη σε μια κοινότητα 5.000 μελών, σημαίνει πως είναι αδύνατον να μειωθεί η απειλή στο μηδέν. Οπότε, επιβάλλεται να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας».

Ο Γουέινραιτ θα μετάσχει το απόγευμα στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να
προετοιμάζεται για έναν τουλάχιστον εικοσαετή, μακρόσυρτο, βίαιο αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», ανέφερε στο μεταξύ ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και σύμβουλος σε θέματα της πολιτικής ασφάλειας του αυστριακού υπουργείου Άμυνας, Νικόλας Στόκχαμερ.

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνέστησε την ανακοπή των χρηματοδοτικών ροών προς τρομοκρατικά κυκλώματα καθώς την στοχευμένη παρακολούθηση υπόπτων. Έκανε επίσης λόγο για σύνδεση των επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες, επισημαίνοντας την «πολλαπλή αποτυχία», όπως είπε, των αρχών ασφαλείας στο Βέλγιο.

«Οι τρομοκράτες γεννήθηκαν στην Ευρώπη» παραδέχθηκε στο μεταξύ ο Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΣτο ερώτημα αν έχει αποτύχει η ενσωμάτωσή τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει μια μονοσήμαντη απάντηση και δεν θέλει να προσχωρήσει στην άποψη η οποία θέλει να τα εξηγήσει όλα με τη θρησκεία ή με την αποτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσής τους.
Πηγή: skai.gr