Εκκλησία: Δωρεές monitors σε ΜΕΘ- Ναι στο διορθόδοξο διάλογο για τη θεία κοινωνία

Συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία τουΑρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Τα μέλη της Συνόδου  δέχθηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Υγιείας κ. Βασίλειο Κικίλια, στον οποίο επεδόθη, ως δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος, υγιειονομικό υλικό για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας,  και συγκεκριμένα (10) monitors για τον εξοπλισμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, αξίας 85.000,00 € & ένας (1) κεντρικός σταθμός παρακολουθήσεως για τις ΜΕΘ, αξίας 12.000,00 €.

Κατά την τελετή παράδοσης της δωρεάς, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος δήλωσε:

«Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σάς υποδεχόμαστε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρακολουθούμε τον αγώνα σας και την δοκιμασία της Πατρίδας μας. Συμπαρασταθήκαμε όσο το δυνατόν και κάτω από δύσκολες και σκληρές για εμάς συνθήκες. Σας χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε τόσο έγκαιρα, ώστε να έχουμε στη χώρα μας όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Σήμερα, σας προσφέρουμε συμβολικά κάτι που ευχόμαστε να είναι χρήσιμο στα χέρια των ειδικών, των γιατρών, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του έργου τους. Το κάνουμε με πολλή χαρά και συγκίνηση. Δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ανάγκης, αλλά είναι συμβολικό και δείχνει ότι είμαστε πλάι σας, σας σκεπτόμαστε και θέλουμε τη συνεργασία.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο χώρος της Εκκλησίας είναι γνώριμος με αυτόν της Υγείας από τα πολύ παλιά χρόνια. Πολλά Νοσοκομεία έχουν χτιστεί σε οικόπεδα της Εκκλησίας: Ευαγγελισμός, Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Σωτηρία, Γ. Γεννηματάς, τα δύο Νοσοκομεία Παίδων, το Λαϊκό, το Ασκληπιείο και το ΠΙΚΠΑ.

Εμείς σήμερα κάτω και από τις δικές μας δυσκολίες, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως τότε. Όμως ένα μικρό δώρο, αυτό που σας δίνουμε σήμερα, το δίνουμε από την καρδιά της Εκκλησίας, η οποία δεν παύει να είναι η μάνα όλων μας».

Ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε:

«Είναι τιμή μου Μακαριώτατε. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, των εργαζομένων στο Ε.Σ.Υ. και του ελληνικού λαού, για την πολύ ευγενική δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποδεικνύετε μέσα στην κρίση, για μία ακόμα φορά, ότι αγαπάτε το ποίμνιό σας και στέκεστε δίπλα στον άνθρωπο. Είμαστε χαρούμενοι γιατί μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, που άλλες χώρες κραταιές, οικονομικά εύρωστες και με πολύ ισχυρά συστήματα υγείας δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά, κάτι που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, εμείς μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε.

Πονάμε για όσους χάθηκαν, αλλά σώθηκαν χιλιάδες ζωές και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όλους τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ.. Όλοι μαζί, η Πολιτεία, ο λαός και, βεβαίως, η Εκκλησία, δώσαμε μία μάχη, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και νομίζω πως εκτιμάται ξανά, έτσι όπως πρέπει, η αξία της ανθρώπινης ζωής».

H συνεδρίαση της ΔΙΣ

Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ, διαβάστηκε το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη . Βαρθολομαίου σχετικού προς το θέμα της κοινής πορείας στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας,  αλλά και το σχετικό γράμμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ.

Η ΔΙΣ απεφάσισε, ομοφώνως, να αποσταλούν απαντητικώς ανάλογα Συνοδικά Γράμματα, στα οποία θα προσεπιδηλούται και πάλι το ότι, η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας», ως επίσης και το ότι «η διαδικασία μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».

Τέλος η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψιν την από 2-6-2020 εκδοθείσα ΚΥΑ περί επιβολής μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημοσίας υγιείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 για το χρονικό διάστημα από 6-6-2020 έως και 9-7-2020, απεφάσισε να αποστείλει τις σχετικές οδηγίες προς τους  Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγή: skai.gr