Αντίδραση Αθήνας: Δεν αιφνιδιαστήκαμε- Γνωρίζαμε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από την ελληνική πλευρά, η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς η Αθήνα γνώριζε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας. Πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είχαν φτάσει στα επιτελεία, έβλεπαν εδώ κι ένα μήνα περίπου πως υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Ακσάζ, αεροπλάνα στη βάση του Νταλαμά, γενικότερα κινητικότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Έτσι λοιπόν, είχαν προετοιμαστεί οι Έλληνες επιτελείς για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις και μάλιστα όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από το Ακσάζ, ήδη υπήρχαν σε συγκεκριμένες θέσεις ελληνικά πλοία και τους περίμεναν. Υπήρχαν ήδη δηλαδή στην περιοχή ανεπτυγμένες σε καίρια σημεία μονάδες του πολεμικού ναυτικού.   

Στο μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα παραμένει η Αθήνα, που παρακολουθεί με ψυχραιμία λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της Άγκυρας.
Η Αθήνα ενεργοποιεί τους συμμάχους της, με το Νίκο Δένδια να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι σχετικά με τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Οι ένοπλες δυνάμεις πάντως παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για δεύτερο 24ωρο, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η παράνομη τουρκική Navtex νοτίως του Καστελόριζου.

Η Άγκυρα ξεδιπλώνει την προκλητικότητα της στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, και επιχειρεί να δεσμεύσει τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες του Ορούτς Ρέις.

Μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου βρίσκεται για δεύτερη μέρα έξω από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και κινείται κοντά στα τουρκικά παράλια, ενώ το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. Πλοία και υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις - κλειδιά από τη Χίο μέχρι τη Μεγίστη, ώστε να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου που διέκοψε την επίσκεψη του στην Κύπρο και επέστρεψε στην Αθήνα, ήταν σαφές. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να το πούμε. Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις. Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί».

Την ίδια ώρα, συνεκπαίδευση με αμερικανούς καταδρομείς πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι, εκτέλεσαν βολές με πραγματικά πυρά από σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, επιδεικνύοντας τον βαθμό ετοιμότητας τους.
 

Πηγή: skai.gr