Με αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στις τουρκικές προκλήσεις

Navtex που ακυρώνει την τουρκική αναγγελία ερευνών του τουρκικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό. Αντίστοιχη κίνηση έγινε και από την Κύπρο, για τα τμήματα που την αφορούν. Πιο συγκεκριμένα, η Navtex της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την παράνομη τουρκική.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Η κυπριακή Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε νέες αντι-Navtex, χαρακτηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένους για τη συγκεκριμένη περιοχή τους σταθμούς που εξέδωσαν την ελληνική και την κυπριακή Navtex.

Στην Αττάλεια το Oruc Reis, σε σημεία - κλειδιά στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος

Το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, ενδεχομένως και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα τουρκικών πολεμικών στο ναύσταθμο του Ακσάζ.

Λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια, οι μονάδες έχουν επανδρωθεί και ο στόλος έχει απλωθεί στο Αιγαίο σε σημεία – κλειδιά, προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Πηγή: skai.gr