Άσκηση «Αργώ 2022» - Σκύρος: Έλληνες και Γάλλοι κομάντο έκαναν «απόβαση» και έστειλαν μήνυμα - Βίντεο και φωτογραφίες

Με βάση το σενάριο της σημερινής ημέρας Έλληνες και Γάλλοι κομάντο κάνουν «απόβαση» σε παραλία της Σκύρου. Η άσκηση ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στέλνει η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας «Aργώ 2022» που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Άσκηση

Με βάση το σενάριο της σημερινής ημέρας Έλληνες και Γάλλοι κομάντο κάνουν «απόβαση» σε παραλία της Σκύρου. Η άσκηση ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «Αργώ 2022» με τη φρεγάτα «Ελλη» του Πολεμικού Ναυτικού, δύο αρματαγωγά πλοία και ένα υποβρύχιο τύπου 214. Επιπλέον, στην άσκηση συμμετέχει και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με επικεφαλής την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στον Βόλο.

ΓΕΕΘΑ

Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, επιθετικά ελικόπτερα Apache και μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας της Ελληνικής Χερσαίας Δύναμης στο Στεφανοβίκειο, καθώς και μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας F- 16, Mirage 2000, F-4 Phantom και Rafale.

Άσκηση

Η Γαλλία συμμετέχει στην άσκηση «Αργώ 2022» με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο μετέφερε άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντο.

Άσκηση

Σκύρος

Αναφερόμενος στην άσκηση, ο διοικητής της ΔΕΠ αντιστράτηγος Γιώργος Τσιτσικώστας τόνισε ότι «προετοιμάστηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε και περιελάμβανε πολλά σημεία συνεργασίας. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είχε την ευκαιρία να γνωριστεί, να συνεργαστεί σε τακτικό επίπεδο και να εκτελέσει αντικείμενα με ανταλλαγή τεχνικών και απόψεων».
 
Για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο διοικητής ΔΕΠ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζεται να στείλει κάποιο μήνυμα ούτε να επιβεβαιώσουμε την ετοιμότητά μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι».

Άσκηση

 Από την πλευρά του, ο Γάλλος υποδιοικητής Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου υποναύαρχος Ρου Ντε Λούζε αναφέρθηκε στη «στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας» ενώ πρόσθεσε: «Είδαμε κάτι συμπαγές σήμερα, στην πρώτη αμφίβια άσκηση ελληνικών και Γαλλικών δυνάμεων». «Είδαμε», συνέχισε, «πολύ υψηλό δείγμα διαλειτουργικότητας, γεγονός που αποτελούσε το ζητούμενη της άσκησης».

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ