Ανακοίνωση των εργαζομένων στην «Κιβωτό» της Χίου: « Έχουμε δώσει και την ψυχή μας για τα παιδιά»

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «η κακοποίηση ανηλίκων (σωματική, γενετήσια ή άλλη) είναι απολύτως καταδικαστέα από οποιονδήποτε υγειών σκεπτόμενο άνθρωπο» και δηλώνουν ότι βρίσκονται στη διάθεση των αρχών

Κλιμάκιο αστυνομικών της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Χίου μετέβη νωρίτερα σήμερα στις εγκαταστάσεις της δομής της Κιβωτού, στο Αίπος της Χίου,  στο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών της Κιβωτού του Κόσμου, σε όλα τα παραρτήματα ανά την Ελλάδα

Εχθες, οι εργαζόμενοι της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Χίο - τόπο καταγωγής του πατέρα Αντωνίου - εξέδωσαν ανακοίνωση σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα και τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι  «η κακοποίηση ανηλίκων (σωματική, γενετήσια ή άλλη) είναι απολύτως καταδικαστέα από οποιονδήποτε υγειών σκεπτόμενο άνθρωπο» και δηλώνουν ότι βρίσκονται στη διάθεση των αρχών, αν απαιτηθεί.

Παράλληλα σημειώνουν ότι «όπως όλος ο κόσμος, έτσι και αυτοί, αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των διωκτικών αρχών αλλά και των δικαστικών», σημειώνοντας ότι θα σεβαστούν την κρίση της Δικαιοσύνης, σεβόμενοι ταυτόχρονα και το τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι επιδιώκεται η πλήρης και απόλυτη ισοπέδωση του έργου της Κιβωτού, προσθέτοντας ότι στη Χίο, οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ακόμα και την ψυχή τους για τα παιδιά.

Τέλος εύχονται καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση, καλώντας σύσσωμη την κοινωνία να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στη συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο..

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνουμε και διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Ασφαλώς και εμείς οι εργαζόμενοι στη δομή Χίου έχουμε λάβει γνώση (μέσω του τύπου, όπως και η υπόλοιπη κοινή γνώμη) των καταγγελιών οι οποίες αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές κατά φιλοξενούμενων στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου ανά την Ελλάδα.

Εξ όσων γνωρίζουμε (επίσης από τον τύπο) βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των δικαστικών και διωκτικών Αρχών για την υπόθεση. Προφανώς, αναμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και θα σεβαστούμε την κρίση της Δικαιοσύνης όποια και εάν είναι αυτή όποιους και εάν αφορά, σεβόμενοι, ταυτόχρονα, και το τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων. Εξ άλλου, η κακοποίηση ανηλίκων (σωματική, γενετήσια ή άλλη) είναι απολύτως καταδικαστέα από οποιονδήποτε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο και για το λόγο αυτό αντικείμενο της δουλειάς μας στην δομή, όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ άλλων ήταν και είναι να θεραπεύσουμε τις πληγές παιδιών τα οποία είχαν ήδη αντιμετωπίσει το σκληρότερο πρόσωπο της ζωής πριν φτάσουν στην δομή μας. Για το λόγο αυτό δηλώνουμε (για μία ακόμη φορά) πρόθυμοι να συμβάλλουμε και εμείς στην έρευνα των δικαστικών Αρχών με οποιονδήποτε τρόπο τυχόν μας ζητηθεί.

Πλην όμως, σημειώνουμε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες, στον ηλεκτρονικό τύπο και στο διαδίκτυο, βρίσκεται σε εξέλιξη μία πλήρης και απόλυτη ισοπέδωση τόσο του έργου της Κιβωτού συνολικά όσο και των άοκνων προσπαθειών των χιλιάδων εθελοντών και εργαζομένων που απασχολήθηκαν ή προσέφεραν κατά καιρούς τις υπηρεσίες τους στην Κιβωτό του Κόσμου, κινούμενοι (τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία) από τις αγνότερες προθέσεις. Μάλιστα, η ισοπέδωση αυτή λαμβάνει χώρα συνηθέστατα υπό τον τύπο «ανώνυμων μαρτυριών» σε ΜΜΕ χωρίς να φιλοξενείται καν η αντίθετη άποψη ή να δίδεται δυνατότητα απάντησης από τους τυχόν θιγομένους.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην δομή της Χίου, καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας της, έχουμε καταθέσει ακόμη και την ψυχή μας για την δομή και τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε αυτήν. Επιτελούμε το δύσκολο καθήκον μας πολύ συχνά με τεράστιο προσωπικό και ψυχικό κόστος για εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας. Κίνητρό μας για να πλαισιώσουμε την δομή (και μάλιστα, αρχικώς, σε εθελοντικό πλαίσιο) ήταν η ειλικρινής μας έγνοια για την τύχη αυτών των παιδιών.

Για εμάς, η ουσιαστικότερη ψυχική ανταμοιβή του καθημερινού αγώνα μας είναι η δημιουργία σχέσεων ζωής με την πλειοψηφία των παιδιών που φιλοξενούνται στην δομή, οι οποίες, μάλιστα, συχνά συνεχίζονται και όταν τα παιδιά μας φεύγουν από την δομή και ανοίγουν τα φτερά τους στην κοινωνία.

Αδιάψευστοι μάρτυρες των προσπαθειών μας και των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης των παιδιών στην δομή μας, είναι οι εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι περνούσαν χρόνο καθημερινά στην δομή μας, ιδίως προ της πανδημίας του COVID19, και γινόταν κοινωνοί του έργου της δομής (εθελοντές, προμηθευτές, εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, προσωπικό καθαριότητας, δωρητές, χορηγοί, επισκέπτες κ.λ.π.) οι οποίοι αφενός αποκόμιζαν τις καλύτερες εντυπώσεις για το έργο μας και αφετέρου πολύ συχνά μας υπέβαλαν χρήσιμες παρατηρήσεις για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών (τις οποίες πάντα μεταφέραμε στην διοίκηση της οργάνωσης).

Τέλος, επειδή κύριο μέλημά μας παραμένουν τα παιδιά και η τύχη τους την επόμενη ημέρα αυτής της θλιβερής περίστασης, ευχόμαστε ολόψυχα η καινούρια διοίκηση της οργάνωσης, η οποία ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, να επιτύχει την βέλτιστη δυνατή διαχείριση των δομών για το καλό των παιδιών και της ομαλής ψυχοπαιδαγωγικής τους ανάπτυξης. Ευχόμαστε στο νέο διοικητικό συμβούλιο κάθε επιτυχία στο έργο του και καλούμε σύσσωμη την ελληνική κοινωνία να συνδράμει στην ενίσχυση της Κιβωτού και υπό το νέο πλαίσιο λειτουργίας της, όποιο και εάν είναι αυτό, αφού τελικοί ωφελούμενοι της συνεισφοράς αυτής είναι τα ίδια τα παιδιά και όχι οποιοσδήποτε φορέας διοίκησης.

Μεσοπρόθεσμα, ευχόμαστε να προχωρήσει, επιτέλους, από την πλευρά της Πολιτείας, η διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης και η προαγωγή του θεσμού της αναδοχής, κατά τρόπο ουσιαστικό, αφού παραμένει εν ισχύ το αξίωμα ότι κανένα ίδρυμα και καμία προνοιακή δομή, όσο οργανωμένη και στελεχωμένη και εάν είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την θαλπωρή και την αγάπη μίας πραγματικής οικογένειας.

Χίος, 23/11/2022

Με εκτίμηση,

Οι εργαζόμενοι της δομής Αιγαίου της Κιβωτού του Κόσμου»