Τι να επιλέξεις για πρωινό, αν αισθάνεσαι φούσκωμα από το προηγούμενο βράδυ;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις πρησμένη μετά από ένα γεύμα έξω και μία βραδιά συνοδευόμενη από καλούς φίλους και αλκοόλ

Είναι, σχεδόν, σίγουρο ότι θα σου τύχει (και μάλιστα παραπάνω από μία φορές), ακόμα κι αν έχεις εκπληρώσει τους διατροφικούς σου στόχους και έχεις καταφέρει να αποκτήσεις το βάρος που πάντα ήθελες. Κι αυτό είναι απολύτως «οκ». 

Πριν στραφείς σε κάθε είδος «detox diet» και «detox juices» την επόμενη μέρα , θέλοντας να απαλλαγείς από το έντονο πρήξιμο δραστικά, θα σε συμβούλευα απλώς να σηκωθείς από το κρεβάτι σου και να φτιάξεις ένα νόστιμο πρωινό. Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, ούτε και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο που θα σε απαλλάξει στα επόμενα λεπτά και ώρες.

Μπορεί να πιστεύεις ότι το να λιμοκτονείς μετά από μια μεγάλη βραδινή έξοδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείς από το πρήξιμο, αλλά δεν είναι.

Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρο και τη διάθεση σου. Θα δημιουργήσεις έναν φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής που θα συνοδεύονται από διαστήματα ατέρμονης πείνας γυρνώντας ξανά στην μεγάλη στέρηση, την αδυναμία ελέγχου και πάλι στην υπερκατανάλωση τροφής. Σου θυμίζει κάτι αυτό το μοτίβο;

Το να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα ισορροπημένο γεύμα, από την άλλη πλευρά, θα σε τροφοδοτήσει με θρεπτικά συστατικά για να επιστρέψεις στη συνηθισμένη σου διατροφική ρουτίνα χωρίς ακρότητες και στερήσεις.

Good News: Υπάρχουν τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τόσο την πείνα σου όσο και το ενοχλητικό πρήξιμο ώστε να ανακουφιστείς άμεσα. Και το καλύτερο; Μπορεί να έχεις ήδη αυτές τις τροφές στο ψυγείο σου!

Δες αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

• Αβοκάντο:
Ο καρπός είναι πλούσιος σε κάλιο που είναι γνωστό ότι καταπραΰνει το φούσκωμα, καθώς και χορταστικές φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που θα κρατήσουν τον δείκτη κορεσμού σου σε ψηλά επίπεδα.

• Μπανάνα:
Η μπανάνα είναι μια ακόμα τροφή πλούσια σε κάλιο και παρέχει επίσης ανθεκτικό άμυλο που θρέφει το έντερο βοηθώντας στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών του εντέρου που προκαλούν το επίμονο φούσκωμα.

• Αγγούρι:
Περιέχει πυρίτιο, καφεϊκό οξύ και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και στην ελαχιστοποίηση της κατακράτησης νερού. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό σε βοηθά επίσης να ενυδατωθείς.

• Αυγά:
Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που σου παρέχει επίσης καλά λιπαρά και προσφέρει άμεσο έλεγχο της πείνας, καθώς η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ρύθμιση της όρεξης.

• Σπανάκι:
Μια πολύ καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και βιταμίνης C. Μπορεί να διασπαστεί πιο εύκολα από κάποια άλλα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειώσει το πρήξιμο.

• Κεφίρ:
Το κεφίρ ακριβώς επειδή έχει υποστεί ζύμωση, είναι γεμάτο με ευεργετικά προβιοτικά. Είναι επίσης πολύ χαμηλό σε λακτόζη και μπορεί να είναι κατάλληλο για άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν άλλα γαλακτοκομικά. Απλώς προτίμησε το χωρίς γεύση για να αποφύγεις τις επιπλέον θερμίδες και στομαχικές διαταραχές από την προσθήκη ζάχαρης.

• Ντομάτα:
Αποτελείται κυρίως από νερό σε ποσοστό 95%. Συνεπώς βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού σου αλλά και στην καλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Το υπόλοιπο 5% αποτελούν , οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν επίσης στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας το δυσάρεστο αίσθημα της δυσκοιλιότητας.

• Νερό με λεμόνι:
Τα εσπεριδοειδή έχουν ήπια διουρητική δράση και ο χυμός λεμονιού σε ζεστό νερό σε βοηθά να ενυδατωθείς ενώ διεγείρει απαλά την πέψη. Επομένως, είναι καλός σύμμαχος αν θέλεις να ανακουφιστείς άμεσα αλλά προσοχή, ο μύθος γύρω από το εάν “καίει το λίπος” παραμένει μύθος !

• Πεπόνι:
Άλλη μια εξαιρετική πηγή καλίου που σε βοηθάει με το επίμονο πρήξιμο ενώ σε ενυδατώνει εκ των έσω.

• Παπάγια:
Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο διευκολύνει την πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τόσο των αερίων όσο και του φουσκώματος.

Επιλογές πρωινού ενάντια στο φούσκωμα:

  • Δύο αυγά ποσέ πάνω από σοταρισμένο σπανάκι, με αβοκάντο σε φέτες
  • Μια ομελέτα ή φριτάτα με σπανάκι και ντομάτα
  • Ένα smoothie με βάση το κεφίρ, παπάγια και σπανάκι. Αν δεν έχεις παπάγια; Χρησιμοποίησε μπανάνα
  • 2 αυγά βραστά ή ποσέ με φέτες αγγουριού και ένα ποτήρι νερό με λεμόνι
  • 1 ποτήρι κέφιρ με 2 λεπτές φέτες πεπονιού

Αυτές είναι μερικές υγιεινές επιλογές για το πρωινό σου γεύμα. Προσπάθησε λοιπόν την επόμενη μέρα να βρεις ξανά τον διατροφικό σου ρυθμό χωρίς υστερίες.

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μία μέτρια φυσική δραστηριότητα, ποικιλία φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση νερού θα σε βγάλουν από το αδιέξοδο του πρηξίματος πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, από όσο φαντάζεσαι.

Επομένως, την επόμενη φορά, διασκέδασε με την καρδιά σου σε ένα party – γεύμα και την επόμενη μέρα φτιάξε το πρωινό που σου ταιριάζει!

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: πρωϊνο