Τέσσερις συνταγές για γλυκό για όλα τα γούστα

Τρεις γλυκές συνταγές για να δοκιμάσεις όποια σε εμπνέει περισσότερο.

Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τρούφες με άρωμα πορτοκάλι, ντόνατς με γλάσο από σιρόπι σφενδάμου και ένα κλασικό μεξικάνικο κέικ.

Σοκολατένιες τρούφες με πορτοκάλι

Οι σοκολατένιες τρούφες είναι ένα από τα πιο κλασικά γλυκίσματα. Κλασικό αλλά όχι βαρετό.

Και αυτή η συνταγή από το blog thecookinyou.gr είναι η ιδανική αν ψάχνεις μια νόστιμη και εύκολη συνταγή, αφού περιέχει μόνο 2 υλικά. Εσύ φυσικά μπορείς να προσθέσεις ό,τι άλλο φανταστείς. Καρύδια, τριμμένο μπισκότο, ξερά φρούτα. Αφού παγώσουν μπορείς να τις στολίσεις με τρούφα, κακάο, λευκή σοκολάτα ή ό,τι άλλο σκεφτείς!

Υλικά (για περίπου 25 τρουφάκια):

400 γραμμάρια κουβερτούρα
220 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Ετοίμασε τα υλικά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε την κρέμα γάλακτος (όχι να πάρει βράση) και ρίξε μέσα το ξύσμα πορτοκαλιού. Κόψε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και πρόσθεσέ τη μέσα στην κρέμα γάλακτος. Άφησε για 3 λεπτά και στη συνέχεια ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.

Σκέπασε με μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια του μείγματος και άφησε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.

Βήμα 2: Φτιάξε τα σοκολατάκια.

Σε ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί στρώσε αντικολλητικό χαρτί. Με ένα κουταλάκι πάρε λίγο λίγο από το μείγμα και φορώντας γάντια πλάσε σε μικρά μπαλάκια. Ακούμπα το κάθε μπαλάκι στο ταψί.

Άφησε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σταθεροποιηθούν ή απόλαυσέ τες κατευθείαν!

Ντόνατς με γλάσο από σιρόπι σφενδάμου

Τα ντόνατς έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας αφού αποτελούν το τέλειο γλύκισμα για το πρωινό μας ή για να συνοδεύσει τον καφέ μας. Και φυσικά δεν μπορείς να τους αντισταθείς και να φας μόνο ένα.

Εάν τρέφεις και εσύ την ίδια συμπάθεια για τα ντόνατς, ήρθε η ώρα να μάθεις πώς μπορείς να τα φτιάξεις μόνη σου στην κουζίνα σου. Η παρακάτω συνταγή για ντόνατς με γλάσο από σιρόπι σφενδάμου είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι!

Υλικά:

3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
1/3 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
λάδι για το τηγάνισμα
Για το γλάσο:

3 κούπες ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3-4 κουταλιές της σούπας γάλα

Εκτέλεση: 

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, χτύπα τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ασπρίσουν και να πήξουν. Πρόσθεσε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και χτύπα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε τη μισή κρέμα γάλακτος και χτύπα καλά να ενωθεί. Πρόσθεσε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και χτύπα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.

Ρίξε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να ανακατέψεις μέχρι να ενωθούν.

Άπλωσε τη ζύμη με κουτάλι σε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και τύλιξέ τη σφιχτά. Βάλε τη ζύμη του ντόνατ στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα.

Όταν είσαι έτοιμη να φτιάξεις τα ντόνατς, ζέστανε μια κατσαρόλα με αρκετό λάδι (τόσο όσο να καλύπτεις τα ντόνατς) σε μέτρια θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.

Ενώ το λάδι σου ζεσταίνεται, αλεύρωσε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας και άπλωσε τη ζύμη για ντόνατς. Πασπάλισε με λίγο αλεύρι και άνοιξέ τη σε πάχος 2 εκατοστά περίπου. Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ντόνατ κόψε τους 12 λουκουμάδες.

Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τοποθέτησε απαλά 2-3 λουκουμάδες τη φορά στο λάδι για να ψηθούν. Μόλις τα ντόνατς επιπλέουν στην κορυφή, άφησέ τα να ψηθούν για περίπου 1 λεπτό ακόμα πριν τα αναποδογυρίσεις και τα τηγανίσεις για ένα επιπλέον λεπτό από την άλλη πλευρά.

Μόλις ψηθούν βγάλε τα από την κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα για να στάξει το περιττό λάδι στην κατσαρόλα. Τοποθέτησε τα μαγειρεμένα ντόνατς σε μια σχάρα για να κρυώσουν και να στάξει όλο το περιττό λάδι.

Άφησέ τα να κρυώσουν για λίγα λεπτά πριν τα βουτήξεις στο γλάσο.

Για το γλάσο: 

Βάλε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει. Μόλις λιώσει, ανέβασε λίγο τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει. Απόσυρε από το μάτι της κουζίνας και μετάφερέ το σε ένα μπολ ανάμειξης.

Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, το σιρόπι σφενδάμου και 2 κουταλιές της σούπας γάλα. Χτύπα όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εάν το γλάσο είναι πολύ πηχτό, πρόσθεσε το επιπλέον γάλα, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.

Μόλις κρυώσουν τα ντόνατς λιγάκι, βύθισε τα 3/4 του ντόνατς στο γλάσο, και επίστρεψε τα γλασαρισμένα ντόνατς στη σχάρα.

Άσε τα ντόνατς να κάτσουν για περίπου 10 λεπτά, ώστε το γλάσο να σταθεροποιηθεί λίγο πριν σερβίρεις.

Tres Leches with a twist ή αλλιώς πώς θα προσθέσεις μια πινελιά στο κλασικό μεξικάνικο κέικ

Έχουμε ξαναπεί πως δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για τον πρωινό -ή και τον απογευματινό- καφέ σου από λίγο κέικ.

Αν όμως έχεις βαρεθεί τα κλασικά κέικ σου έχουμε την τέλεια συνταγή. Και όχι για να ένα οποιοδήποτε κέικ αλλά για μεξικάνικο κέικ! Το κέικ tres leches, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τα τρία γάλατα τα οποία απαιτούνται για την παρασκευή του, ίσως το ξέρεις.

Εδώ θα το δεις όμως με μια μικρή παραλλαγή που το κάνει ακόμα πιο υπέροχο. Την προσθήκη αλκοόλ!

Υλικά:

Για το κέικ:

4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το μείγμα tres leches:

1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 κουτί συμπυκνωμένο γάλα
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
½ φλιτζάνι ρούμι
¼ φλιτζάνι εσπρέσο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κoυταλάκι του γλυκού βανίλια
½ κουταλάκι κάρδαμο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη μαρέγκα:

120 γραμμάρια ασπράδια αυγών
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χτύπα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Χρησιμοποιώντας το μίξερ, χτύπα τα ασπράδια αυγών και όταν “δέσουν” πρόσθεσε σιγά σιγά τη ζάχαρη και μετά πρόσθεσε τους κρόκους έναν-έναν. Πρόσθεσε το γάλα, τη βανίλια και μετά το κοσκινισμένο αλεύρι. Άλειψε καλά με βούτυρο ένα ταψί. Ρίξε τη ζύμη και βάλε τη στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι δεν είναι υγρή..

Μείγμα με γάλατα:

Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, ανακάτεψε όλα τα υλικά για το μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα άνοιξε μικρές τρύπες πάνω από το κέικ, περίπου 1 τρύπα σε κάθε εκατοστό, μέχρι να καλύψεις ολόκληρη την κορυφή του κέικ με τρύπες, φροντίζοντας η οδοντογλυφίδα να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού. Περίχυσε με το μείγμα το κέικ σιγά-σιγά 1 φλιτζάνι τη φορά, περιμένοντας να απορροφηθούν τα υγρά εντελώς πριν προχωρήσεις στο επόμενο φλυτζάνι. Τοποθέτησε το μουλιασμένο κέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, αλλά κατά προτίμηση όλη τη νύχτα. Όταν είσαι έτοιμη να το σερβίρεις βάλε το κέικ σε ε΄να πιάτο και βάλε τη μαρέγκα.

Μαρέγκα:

Χτύπα σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα του μίξερ τα ασπράδια, το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη και συνέχισε να χτυπάς με το μίξερ. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, δοκίμασε με ένα κουταλάκι για να δεις εάν έχει διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα πρόσθεσε και την άχνη ζάχαρη και χτύπα για άλλα 10-20 δευτερόλεπτα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Χρησιμοποίησε ένα κορνέ για να βάλεις τη μαρέγκα πάνω από το κέικ.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης:

Τι μας κάνει να ταιριάζουμε; Η χημεία ή η συμβατότητα χαρακτήρων;

Είναι ΟΚ αν τα βράδια δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς χωρίς ένα μικρό φωτάκι;
 

Πηγή: savoirville