ΚΑΙΡΟΣ

Σουφλέ με σπανάκι, βρώμη και κεφίρ - Αφράτο σαν σύννεφο και ελαφρύ σαν πούπουλο

Αν σου αρέσει να μαγειρεύεις, πρέπει τουλάχιστον μία φορά να δοκιμάσεις το σουφλέ, με μαρέγκα 

Η βρώμη δίνει στο σουφλέ λίγο σώμα παραπάνω, ενώ το κεφίρ μία πολύ ελαφριά οξύτητα, η οποία δένει υπέροχα με τη λιπαρότητα των τυριών.

Υλικά για 2 φόρμες των 10 εκ:

  • Λίγο βούτυρο για να αλείψουμε τις φόρμες
  • Λίγο τυρί τριμμένο για να επικαλύψουμε τις φόρμες
  • 2-3 κ.σ. βρώμη (μισή ποσότητα για κάθε φόρμα)
  • 10 γρ (1 κ.σ.) βούτυρο
  • 10 γρ (1 κ.σ.) αλεύρι
  • 200 ml κεφίρ (ή γάλα της αρεσκείας μας)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κρόκοι
  • 4 ασπράδια
  • 100 γρ τυρί τριμμένο (μοτσαρέλα, γραβιέρα, παρμεζάνα κτλ)
  • λίγα φύλλα σπανάκι ψιλοκομμένα
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Πώς θα το φτιάξεις:

  1. Ανοίγουμε το φούρνο στους 180°C αέρα. Περνάμε με βούτυρο τις φόρμες και επικαλύπτουμε με λίγο τυρί τριμμένο. Ρίχνουμε τη βρώμη και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε να ψηθούν για 2-3′. Ρίχνουμε το κεφίρ σε δόσεις και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα (μπεσαμέλ). Ρίχνουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διαχωρίζουμε τα αυγά και βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους και τους χτυπάμε ελαφρά να σπάσουν. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα. Ρίχνουμε το τυρί και το σπανάκι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ (ή μέχρι να λιώσει το τυρί). Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι να γίνουν μαρέγκα, με απαλές κορυφές. Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να αραιώσει λίγο το μείγμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα.
  4. Γεμίζουμε μέχρι πάνω τις φόρμες, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και τις βάζουμε στον φούρνο για 30′ περίπου. Σερβίρουμε αμέσως με έξτρα τυρί, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό ή πασπαλίζουμε με πάπρικα και λάδι τσίλι.
Πηγή: Savoir Ville