Σαλάτα κους κους με ψητό χαλούμι

Η ιδανική συνταγή για να ανακαλύψεις το ψητό χαλούμι

Το χαλούμι είναι ένα αλμυρό, ημίμαλακο τυρί (σαν φέτα!) που δεν λιώνει στο ψήσιμο. Παρασκευάζεται από έναν συνδυασμό αγελαδινού, κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος, είναι ένα ημίμαλακό τυρί, παρόμοιο με τη φέτα με ελαστική υφή.

Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το τυρί από την Κύπρο, τότε αυτή η συνταγή για ψητό χαλούμι είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις να το μαγειρεύεις και να το απολαμβάνεις.

Μας αρέσει να το συνδυάζουμε με ψητά λαχανικά που έρχονται σε αντίθεση με το πλούσιο και κρεμώδες τυρί. Το πιάτο με το αφράτο κουσκούς, είναι ένα πλήρες χορτοφαγικό γεύμα που θα απολαύσεις για κυρίως ή συμπληρωματικό.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ψήσεις το χαλούμι;
Το χαλούμι έχει μία μοναδική ικανότητα στο να μην διαλύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν τηγανίζεται ή ψήνεται στη σχάρα, αναπτύσσει ένα τραγανό εξωτερικό περίβλημα κι ένα ζεστό, μαλακό, ελαφρώς αφράτο εσωτερικό.

Χρειάζεται μόνο 20 δευτερόλεπτα περίπου ανά πλευρά για να ροδίσει — δεν χρειάζεται καν να το λαδώσεις πριν.

Τι θα χρειαστείς:

  • 1 κούπα κουσκούς
  • 300 γρ σπαράγγια κομμένα σε κομμάτια
  • 200 γρ γλυκομπίζελο, κομμένα στα μέση
  • 3 κουτ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 300 γρ τυρί χαλούμι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. τριμμένο ξύσμα λεμονιού συν 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/4 της κούπας φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1/4 της κούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Πώς θα το φτιάξεις:

Μαγείρεψε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στράγγισε, άφησε να κρυώσει και μετάφερε σε μεγάλο μπολ.

Ζέστανε το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Σε ένα δεύτερο μπολ, ρίξε τα σπαράγγια και τα μπιζέλια με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι.

Ψήσε στη σχάρα, τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, 2 έως 4 λεπτά.

Ψήσε το χαλούμι μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 20 δευτερόλεπτα ανά πλευρά και μετάφερε στο πιάτο. Σε ένα μπολ ρίξε τα λαχανικά μαζί με το κουσκούς, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό, τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Κόψε το χαλούμι σε μπουκιές και ανακάτεψέ το στη σαλάτα.

Πηγή: savoirville.gr
TAGS: σαλάτα