Το νέο ασφαλιστικό σύστημα άφορα υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν οι νέοι κάτω των 35 ετών, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.

Ο κ Χατζηδάκης τόνισε ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται σύστημα, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

Σύμφωνα με τον κο Χατζηδάκη, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1, 7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή απονομή των συντάξεων, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη εχουν ενταχθεί οι συντάξεις ΟΓΑ και θανάτου και τον Ιούλιο θα ενταχθούν οι αναπηρικές συντάξεις και αλλά και οι συντάξεις υγειονομικών.

Παράλληλα διευκρίνισε πως θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν και αυτές των μισθωτών ενώ από τον Νοέμβριο και οι συντάξεις μη μισθωτών.

Σχετικά με τον ΕΦΚΑ είπε ότι το τηλεφωνικό κέντρο που θα δημιουργηθεί θα λειτουργεί 24εις ωρες το 24ωρο και πρόσθεσε ότι θα παραμείνουν τα ραντεβού για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σημείωσε, τέλος ότι θα ειναι αυστηρός σχετικά με την νοοτροπία ορισμένων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι υπονομεύουν τη δουλειά των ευσυνείδητων.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις