Βρετανία: 26% αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Τον Ιούνιο για πρώτη φορά η Βρετανία δεν εισήγαγε την παραμικρή ποσότητα καυσίμων από τη Ρωσία. 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατά 26% αυξήθηκε η παραγωγή φυσικού αερίου από τη Βρετανία το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ποσότητα ικανή να θερμάνει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά για ένα χρόνο.

Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται στην έναρξη λειτουργίας δύο νέων έργων εξόρυξης και στη συνέχιση των εργασιών σε άλλες πλατφόρμες μετά από εκτενείς επισκευές που έγιναν εντός του 2021.

Τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ακολουθούν την ανακοίνωση ότι τον Ιούνιο για πρώτη φορά η Βρετανία δεν εισήγαγε την παραμικρή ποσότητα καυσίμων από τη Ρωσία. Ο μέσος μηνιαίος όγκος εισαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία ανερχόταν μέχρι πρότινος σε 499 εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, ο οργανισμός Offshore Energies UK διαπίστωσε μέσα από την τακτική παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα πως τους τελευταίους μήνες σχεδόν το 50% των αναγκών της Βρετανία σε φυσικό αέριο καλύφθηκε από την εγχώρια παραγωγή. Αυτό οδήγησε στη μείωση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις βασικές αγορές της Βρετανίας, δηλαδή τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Την είδηση αυτή επισήμανε μέσω Twitter ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Κουάσι Κούαρτενγκ, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως ο διευθυντής βιωσιμότητας της Offshore Energies UK Μάικ Θόλεν δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη συνεχών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Βρετανίας ώστε να αντιμετωπίσει η χώρα μια χειμερινή ενεργειακή κρίση.

«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε την παροχή βρετανικού φυσικού αερίου, το οποίο παραμένει η ραχοκοκαλιά του ενεργειακού μείγματος για τον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και τις βιομηχανικές διαδικασίες, πρέπει οι πολιτικοί όλων των κομμάτων να υποστηρίξουν την ενέργεια που παράγεται εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα συνοδευτικά οφέλη για τους φόρους, την ενεργειακή ασφάλεια και τις θέσεις εργασίας», είπε ο κ. Θόλεν.

Τα στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν πως το φυσικό αέριο κάλυψε το 44% της παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 85% της θέρμανσης των νοικοκυριών της χώρας, πέρα από τη χρήση του στη βιομηχανία.