Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για την Οικονομία

Ο πληθωρισμός – όπως τον “ένιωσαν” οι καταναλωτές- τους προηγούμενους 12 μήνες συνέχισε να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 8,1% ενώ υπάρχει απαισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μπορεί να διανύουμε τον τελευταίο ημερολογιακά μήνα του φθινοπώρου και με πολύ καλές για την εποχή θερμοκρασίες, όμως στην ψυχολογία των Ευρωπαίων πολιτών επικρατεί ήδη βαρυχειμωνιά όπως δείχνουν τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας που διενεργούν οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ένα δείγμα 18.000 ατόμων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Ο πληθωρισμός – όπως τον “ένιωσαν” οι καταναλωτές- τους προηγούμενους 12 μήνες συνέχισε να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 8,1% ενώ υπάρχει απαισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες με τη μέση εκτίμηση να αυξάνεται στο 5,1% από 5% στην έρευνα του Αυγούστου. Η έρευνα δείχνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες , 55-70 ετών , αντιμετωπίζουν πολύ πιο απαισιόδοξα τον πληθωρισμό σε σχέση με τους νεώτερους ερωτηθέντες.

Επιδείνωση των προοπτικών παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το εισόδημα. Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι τα εισοδήματα τους θα αυξηθούν κατά μόλις 0,6% τους επόμενους 12 μήνες – από 1% τον Αύγουστο – στη σκιά των εκτιμήσεων που θέλουν την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται το πολύ κατά μισή μονάδα το 2023. Η επιδείνωση των προοπτικών είναι κι εδώ μεγαλύτερη για την ηλικιακή ομάδα 55-70 και για τα νοικοκυριά που ανήκουν στη μέση περίπου της εισοδηματικής κλίμακας. Παρά τη διαφοροποίηση αυτή , οι προσδοκίες σχετικά με την ονομαστική κατανάλωση παρέμειναν αμετάβλητες ενώ όπως είναι εύλογο, η νεώτερη ενήλικη ηλικιακή ομάδα (18 -34 ετών) ειναι αυτή που δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερο.

Η εικόνα για την οικονομική ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να αποτελεί παραφωνία. Οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο έχουν επιδεινωθεί στο -2,4% έναντι 1,7% τον Αύγουστο. Και μοιραία , οι πολίτες περιμένουν αύξηση της ανεργίας, με το μέγεθος να αυξάνεται στο 12,2% από 11,9% τρεις μήνες πριν. Ιδιαίτερο ενδιάφερον έχει ότι η προοπτικές της ανεργίας είναι πολύ πιο αυξημένες – 3,3 μονάδες – για αυτούς που βρίσκονται στο κατώτερο εισοδηματικό πεμπτημόριο σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται στο ανώτερο.

Οι καταναλωτές εκτιμούν ότι τους επόμενους 12 μήνες η αύξηση στην τιμή της ακίνητης περιουσίας τους θα παραμείνει στο 3,4%. Την ίδια στιγμή περιμένουν ότι τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθούν περαιτέρω στο 4,5% , 1,2 μονάδες υψηλότερα από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα ενώ τους προηγούμενους 12 μήνες οι καταναλωτές εκτιμούσαν ότι η πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό θα γινόταν πιο δύσκολη, για το επόμενο 12μηνο αισιοδοξούν ότι οι συνθήκες δανειοδότησης τους θα γίνουν ευκολότερες.

Πηγή: skai.gr