Fed: Νέα αύξηση 0,75% στα επιτόκια για να «πέσει ο πληθωρισμός

Θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά μικρότερης κλίμακας, εκτιμούν αναλυτές

Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%), όπως είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά προχώρησε η Φέντεραλ Ριζέρβ (Fed), καθώς συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 40 ετών.

Σηματοδότησε ωστόσο ότι οι μελλοντικές αυξήσεις της θα είναι μικρότερες, καθώς η κεντρική τράπεζα θα αποτιμήσει τον αντίκτυπο της μέχρι τώρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της στην αμερικανική οικονομία. 

«Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις θα είναι οι ενδεδειγμένες», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας. Παρότι δεν γίνεται λόγος για τις μελλοντικές αποφάσεις, οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ τόνισαν ότι ο ρυθμός των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων θα καθοριστεί με βάση τη συνολική μέχρι τώρα εικόνα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, τον αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις. 

Η παραπάνω λεκτική αντικατοπτρίζει τις ευρείας κλίμακας συζητήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την επιθετικά αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed με τον αντίκτυπο που έχει στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα, καθώς και στον κίνδυνο που ενέχουν οι συνεχιζόμενες μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις για τον χρηματοοικονομικό σύστημα πυροδοτώντας ταυτόχρονα ύφεση. 

Ενώ οι μέχρι τώρα ραγδαίες επιτοκιακές αυξήσεις έγιναν στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να κινηθεί γρήγορα για να καλύψει την απόσταση με τον πληθωρισμό που «τρέχει» με ρυθμό τρεις φορές υψηλότερο του στόχου 2% της Fed, η κεντρική τράπεζα εισέρχεται τώρα σε μία πιο διαφοροποιημένη φάση – θα αναπροσαρμόζει συνεχώς τη νομισματική πολιτική της αντί να κάνει «εμπροσθοβαρείς» αυξήσεις. 

Με τη νέα αύξηση των 75 μονάδων βάσης, το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο εύρος διακύμανσης 3,75% έως 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2008. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της στις τελευταίες έξι τελευταίες συνεδριάσεις της αρχής γενομένης το Μάρτιο, πραγματοποιώντας τις πιο γρήγορες επιτοκιακές αυξήσεις από τη δεκαετία του 1970 και 1980 επί θητείας Πολ Βόλκερ, ο οποίος προσπάθησε να δαμάσει τον πληθωρισμό που βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη. 

Πάντως, στο ανακοινωθέν της Fed αναφέρεται ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της παραμένουν «άκρως προσεκτικοί απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους», αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Όσον αφορά στην οικονομία, η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και με την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: Reuters, moneyreview