ΚΑΙΡΟΣ

Στουρνάρας: Δεν μας πτοούν πρακτικές που επιθυμούν την αποδυνάμωση της ΤτΕ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατηγορώντας την κυβέρνηση, χωρίς πάντως να την κατονομάσει, για προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας.

Στον απόηχο των πυρών του Μαξίμου, που τον χαρακτήριζε «αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών» επειδή πρότεινε να υιοθετήσει η Ελλάδα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Στουρνάρας, σε μήνυμά του προς το προσωπικό της ΤτΕ κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της».

«Δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. Διοικητή Λουκά Παπαδήμου» σημειώνει.

Διαμηνύει δε, ότι: «θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

«Για εννέα δεκαετίες η Τράπεζα της Ελλάδος και τα στελέχη της υπήρξαμε θεματοφύλακες υλικών και άυλων αξιών των Ελλήνων, ο «κώδωνας του κινδύνου» για τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά και η πυξίδα στην οποία έστρεφαν όλοι τα βλέμματά τους όταν τα πράγματα άρχιζαν να παίρνουν το λάθος δρόμο. Παράλληλα δε, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, λειτουργήσαμε ως άγκυρα πρόσδεσης της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ «στέκομαι ιδιαιτέρως στην υποχρέωση του θεσμικά ανεξάρτητου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του το μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται πάντως, ότι η διαδικασία οριστικής εγκατάλειψης της ρητορικής περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών, και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και την Τρίτη από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Το μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ αναλυτικά






























Πηγή: skai.gr