Κλείσιμο

Μαξίμου για Στουρνάρα: Απέτυχε αυτός, δεν σημαίνει ότι θα αποτύχουμε εμείς

Επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες αφότου η Τράπεζα της Ελλάδος προέτρεψε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει προληπτικό πρόγραμμα στήριξης για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν το διοικητή της ΤτΕ ότι αντί να θέτει ως στόχο την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού προτιμά τη λύση της γραμμής στήριξης.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι η παλαιότερη «αποτυχία» του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης που είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών δεν σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει «πολύ καλύτερα».

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η ΤτΕ εκτιμά πως η ύπαρξη προληπτικού πλαισίου στήριξης «μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία», καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού, θα εγγυηθεί ασφαλή πρόσβαση σε χρηματοδότηση και θα λειτουργήσει ως εγγύηση για συνέχιση της συνετής πολιτικής.

Η σταθερότητα στην άσκηση πολιτικής, εκτιμά η ΤτΕ, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη χώρα μας.

Η κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί τι στήριξη θα λάβει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος, διότι σε περίπτωση που έως το καλοκαίρι δεν αναβαθμιστεί η πιστοληπτική μας αξιολόγηση θα χαθεί το όποιο παράθυρο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αλλά και η συμμετοχή τους σε πράξεις του ευρωσυστήματος.

Η ΤτΕ προειδοποιεί παράλληλα πως η ομαλή έξοδος από την κρίση δεν είναι εγγυημένη, καθώς μέσα τους επόμενους μήνες η χώρα μας αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, ενώ ζητά να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση συμφερόντων που υποβαθμίζουν το επενδυτικό κλίμα και εμποδίζουν την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.
Πηγή: skai.gr