ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Προληπτικό πρόγραμμα στήριξης για μετά το 2018 προτείνει η ΤτΕ

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η ΤτΕ εκτιμά πως η ύπαρξη προληπτικού πλαισίου στήριξης μετά τη λήξη του Μνημονίου «μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία».

 
Ξεκάθαρη προτροπή στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο «προληπτικού προγράμματος στήριξης» μετά τη λήξη του Μνημονίου, τον προσεχή Αύγουστο, απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η ΤτΕ εκτιμά πως η ύπαρξη προληπτικού πλαισίου στήριξης «μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία», μειώνοντας το κόστος δανεισμού, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση και λειτουργώντας ως εγγύηση για συνέχιση της συνετής πολιτικής, τονώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών.

Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί τι στήριξη θα λάβει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος.

Επισημαίνει ότι σε περίπτωση που έως το καλοκαίρι δεν αναβαθμιστεί η πιστοληπτική μας αξιολόγηση θα χαθεί το όποιο παράθυρο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ αλλά και η συμμετοχή τους σε πράξεις του ευρωσυστήματος.

Σχολιάζοντας, κυβερνητικές πηγές εξαπολύουν επίθεση στον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον πως αντί να θέτει ως στόχο την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού προτιμά τη λύση της γραμμής στήριξης.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί παράλληλα πως η ομαλή έξοδος από την κρίση δεν είναι εγγυημένη, καθώς μέσα τους επόμενους μήνες η χώρα μας αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, ενώ ζητά να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση συμφερόντων που υποβαθμίζουν το επενδυτικό κλίμα και εμποδίζουν την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων.

Η ΤτΕ αναφέρει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις τα μέτρα του Μνημονίου, να ολοκληρώσει γρήγορα την επερχόμενη τέταρτη αξιολόγηση και να προβεί στην πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Επισημαίνει παράλληλα πως η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα θα πρέπει να εμπεδωθεί και να διευρυνθεί ώστε να καταστεί δυνατή η σταθερή πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, ενώ ζητά και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

«Καθυστερήσεις ή εμπλοκές στα παραπάνω ζητήματα θα δυσχεράνουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα θέσουν σε δοκιμασία την πορεία εξόδου από την κρίση και θα υπονομεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις», αναφέρει η ΤτΕ.

Εάν οι προκλήσεις ξεπεραστούν, η ΤτΕ προβλέπει πως η χώρα μας θα κλείσει το τρέχον έτος με ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ, προσθέτοντας πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 2,4% το επόμενο έτος και στο 2,5% το 2019.

Κρίσιμοι παράγοντες στη βελτίωση της οικονομίας θα είναι οι εξαγωγές, η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η αναζωογόνηση των επενδύσεων.

Κάλεσμα για στροφή στην ασκούμενη πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ επαναλαμβάνει το κάλεσμά της για αναπροσανατολισμό του μείγματος φορολογικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα όπως η υψηλή ανεργία, η υστέρηση σε επενδύσεις, η φοροδιαφυγή και τα «κόκκινα» δάνεια.

Αιχμές της νέας στρατηγικής πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις για άρση των εμποδίων εισόδου στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η περικοπή άσκοπων δαπανών στο Δημόσιο, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η ΤτΕ καλεί επίσης την κυβέρνηση να πατάξει τα οργανωμένα συμφέροντα που εμποδίζουν τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο ανεξάρτητων υπηρεσιών και θεσμών.

 
Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση για πτήσεις τις ημέρες των εκλογών
Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες...
21.08.2019, 16:16
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59
Η Γερμανία πούλησε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο-ρεκόρ -0,11%
Οι επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν ακόμα και μεγάλης διάρκειας γερμανικό χρέος.
21.08.2019, 13:43
Κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πληρωτές εξετάζει η ΔΕΗ
Σε αναζήτηση ρευστότητας η ΔΕΗ μπορεί να καταργήσει την ελάφρυνση του 10%.
21.08.2019, 12:17
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις ενοικιάσεις...
21.08.2019, 08:19
Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία...
21.08.2019, 07:30
Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών
Ο υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη και μέλη του...
20.08.2019, 18:40
ΤτΕ: Ταμειακό έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019
Έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της...
20.08.2019, 13:46
Θεοχάρης: Χρονιά σταθεροποίησης για τον τουρισμό, άμεσα η μείωση φορολογίας
Στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στον συντελεστή 13%, δήλωσε...
20.08.2019, 12:16
Διευκόλυνση της αποδοχής κληρονομιάς σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αναμόρφωση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που θα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό...
20.08.2019, 08:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 66  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.