Ρωσικό πετρέλαιο: Η G7 εξετάζει πλαφόν στα 40 με 60 δολάρια το βαρέλι

Tαυτόχρονα σύμφωνα με το Bloomberg, στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Κομισιόν, περιλαμβάνονται ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 40 με 60 δολάρια το βαρέλι εξετάζει η G7 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στο προσχέδιο που θα παρουσιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Κομισιόν, περιλαμβάνονται ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης.

Η πρόταση της Κομισιόν για τον φόρο στα υπερκέρδη περιγράφεται ως «προσωρινή» και «κατ' εξαίρεση» και αφορά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, καθώς και τα διυλιστήρια, με βάση την κερδοφορία τους το φορολογικό έτος του 2022.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση της ενέργειας, θα θέσει δύο στόχους: α)Τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και β)τη μείωση της ζήτησης σε συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσιάζει το Bloomberg, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που παράγουν από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης ή η πυρηνική.

Η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: skai.gr