Πώς θα επιδοτηθούν ρεύμα και φυσικό αέριο – Σε λίγη ώρα οι ανακοινώσεις Σκρέκα

Κλιμακωτή η επιδότηση των νοικοκυριών. Θα καλυφθεί το 90% των ανατιμήσεων.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο νέος μηχανισμός επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο Κώστας Σκρέκας θα προβλέπει κλιμακωτή επιδότηση νοικοκυριών. Θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις αφορούν όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ενώ θα επιδοτείται και η δευτερεύουσα κατοικία.  

Στο πρώτο κλιμάκιο θα τοποθετηθούν οι χαμηλότερες καταναλώσεις που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα είναι αυτές έως περίπου 500KWh/μήνα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Ενέργειας η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Και τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά και τους αγρότες και περίπου το 85% για τις επιχειρήσεις.  

Στο δεύτερο και τρίτο κλιμάκιο θα τοποθετηθούν όλες οι υπόλοιπες καταναλώσεις. Σε αυτές τις κατηγορίες η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη όμως όσοι καταφέρουν να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας 15% σε σχέση με τις περσινές καταναλώσεις της αντίστοιχης περιόδου τότε θα λαμβάνουν μπόνους επιδότησης με την έκδοση των εκκαθαριστικών τους λογαριασμών. Μπόνους εξοικονόμησης θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις.  

Και για το φυσικό αέριο και τις περίπου 700.000 νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν η επιδότηση θα συνεχίσει να είναι οριζόντια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το σύστημα εδώ δεν θα περιλαμβάνει κλίμακες αλλά και ούτε και μπόνους καθώς όπως έχουμε ξαναγράψει στον skai.gr είναι τεχνικά πολύ δύσκολο να υπολογισθεί η εξοικονόμηση καθώς υπάρχει πλήθος πολυκατοικιών που προμηθεύεται το φυσικό αέριο ως μπλοκ.  

Πρέπει να τονισθεί πάντως ότι η επιδότηση θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.  

Ο Κώστας Σκρέκας θα αναφερθεί και στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου και για το οποίο θα ισχύσει οριζόντια έκπτωση στην αντλία 25 λεπτών για όλους. Θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον έκτακτο φόρο που θα επιβληθεί στα υπέρ-κέρδη των διυλιστηρίων.