Ρεύμα: Τρία κλιμάκια επιδότησης ανάλογα με την κατανάλωση- Τι αλλάζει από Οκτώβριο

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο και στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης

Το νέο μηχανισμό επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα δίνει κίνητρα στους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις να σβήνουν έως και το 90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. 

Αναλυτικότερα, τρία κλιμάκια κατανάλωσης, τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις φέρνει το νέο μοντέλο παρέμβασης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Οκτώβριο. 

Οι επιδοτήσεις αφορούν όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τρία προαναφερθέντα κλιμάκια, τα δύο πρώτα είναι ενεργοβόρα και αφορούν καταναλώσεις πάνω από χίλιες κιλοβατώρες το τετράμηνο επιδοτούνται με επιπλέον μείωση της κιλοβατώρας 15 λεπτά εφόσον μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 15% σε σχέση με πέρυσι 

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και τον Οκτώβριο οι παρεμβάσεις σβήνουν ακόμα και το 90% των επιβαρύνσεων. 

Αναλυτικότερα, για το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα αφορά όλους τους καταναλωτές χωρίς κλίμακες κατανάλωσης αλλά η απορρόφηση των επιβαρύνσεων θα είναι μικρότερη έτσι σβήνεται έως και το 90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην συντριπτική πλειοψηφία  των νοικοκυριών. 

Παράλληλα καθιερώνεται κ ένα νέο σύστημα επιδότησης για όσους έχουν υψηλότερες καταναλώσεις και καταφέρνουν να πετύχουν εξοικονόμησή 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στο πρώτο κλιμάκιο οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Στο δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο, οι επιδοτήσεις είναι μικρότερες αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας 15% φέρνει μπόνους ενισχύσεων. 

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. 

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο.

Πηγή: skai.gr