Προκλήσεις και προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την οικονομία αλλά και τις επενδύσεις, σε μία δύσκολη περίοδο που όμως έχει αισιόδοξα μηνύματα για τη χώρα μας.

Ζούμε σε εποχές κατά τις οποίες αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά κρίσιμες διεθνείς συγκυρίες, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο χειμώνα, που ακολουθεί τη διετία της πανδημίας αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που υπήρξε αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Σίγουρα, και για τη χώρα μας οι προκλήσεις είναι τεράστιες, όμως, υπάρχουν και καλά νέα.

Αισιόδοξες οι προοπτικές για την Ελλάδα
Η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, η αξιοποίηση των ευκαιριών που έφερε η πολύχρονη κρίση, αλλά και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν σημαντικά βήματα που μας κάνουν να ελπίζουμε σε ένα δυναμικό μέλλον. Τα πρωτοφανή σε ύψος ευρωπαϊκά κονδύλια, με προεξάρχον το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού ύψους περί τα 90 δισ. ευρώ, που θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, φέρνουν αισιοδοξία παρά τις αντίξοες συγκυρίες. Η ελληνική οικονομία είναι πλέον εξαιρετικά ανθεκτική, έχει χτίσει γερές γραμμές άμυνας και έχει πολύ θετικές προοπτικές. Η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης και τον περασμένο Αύγουστο εξήλθε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η χώρα μας έχει ήδη καταγράψει έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάκαμψης (8,4% για το έτος που πέρασε), ενώ η αύξηση του ΑΕΠ για το 2022 υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 4%. Παρά το άλμα του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την προοπτική αύξησης του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ο ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο 7,8%, ο 5ος υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και αρκετά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (4,8%). 
 
Σημαντικός ο ρόλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της τελευταίας περιόδου, καθώς η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της. Οι τράπεζες έχουν διαχρονικά συντελέσει στην ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εν μέσω πολύ σημαντικών κρίσεων, αξιοποιώντας τα μέτρα στήριξής τους, μέσω κρατικών κεφαλαιοποιήσεων αλλά και κρατικών εγγυήσεων. Το υγιές τραπεζικό σύστημα είναι πλέον λειτουργικό και βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. 

oikonomia

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνδυασμό με την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, θα συμβάλουν στη στήριξη της οικονομίας, δίνοντας προοπτικές για το μέλλον. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την οικονομία, αλλά και έχουν αναλάβει το έργο να διοχετεύσουν τους ευρωπαϊκούς πόρους στη σωστή κατεύθυνση. Όλα αυτά σε μία περίοδο που πολλά έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως επίσης και ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και, φυσικά, ένας κομβικός κλάδος για τη χώρα μας, ο τουρισμός. Περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση αναμένεται από ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται ξανά στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, κοντά στα 6 δισ. δολάρια το 2021.

Σημαντικός για το μέλλον θα είναι ο συμβουλευτικός ρόλος που πλέον έχουν οι τράπεζες και αποτελεί καίριο στοιχείο στη συνεργασία με τους πελάτες τους, και η παροχή δανείων που χρηματοδοτούν επενδύσεις που αφορούν τα κριτήρια ESG.

Η τράπεζα που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας

H Eurobank αποτελεί μία από τις τράπεζες που έχουν αφήσει το ισχυρό τους αποτύπωμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Μία νέα έκδοση ρίχνει φως σε όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζετε για την πορεία της από το ξεκίνημά της: Το βιβλίο «Eurobank 1989-2008. Τα πρώτα 20 χρόνια: Ανάπτυξη με διεθνή χαρακτήρα» αποτελεί μία μελέτη που καταγράφει τα γεγονότα ίδρυσης, ανάπτυξης και εδραίωσης της Eurobank στο ελληνικό και ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η μελέτη επικεντρώνεται στα πρώτα 20 χρόνια της ιστορίας της τράπεζας και στον τρόπο με τον οποίο συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η έκδοση καλύπτει όλες τις φάσεις ανάπτυξης της Eurobank, εμβαθύνοντας στην πρώτη εικοσαετία που ήταν κρίσιμη για την σταδιακή εξέλιξη της τράπεζας, αλλά και για τη ριζική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Η συστηματική καταγραφή και ανάλυση των επιτευγμάτων της Eurobank σε μία περίοδο που συμπίπτει με την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους ιστορικούς και μελετητές του μέλλοντος. Το βιβλίο αποτυπώνει το θεσμικό, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, καθώς και το ανταγωνιστικό της πλαίσιο. Στην έκδοση παρουσιάζονται αναλυτικά τα γεγονότα και οι πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην ίδρυση και ανάπτυξη της Eurobank. Εξίσου αναλυτικά παρουσιάζεται η λογική στην οποία στηρίχθηκαν κρίσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην εξέταση, σε διαχρονική βάση, των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τράπεζας που αφορούν την εταιρική της διακυβέρνηση, την εταιρική της ταυτότητα και επικοινωνία, καθώς και την πολιτική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της. Το έργο της συγγραφής ανατέθηκε στον κ. Χρήστο Βλ. Γκόρτσο, δικηγόρο και καθηγητή Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός.


 

Advertisement

Πηγή: skai.gr