Τρίτος διαδοχικός μήνας αποκλιμάκωσης για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – «Φρένο» και στην ευρωζώνη

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός εμφανίστηκε στην Γαλλία, την Ισπανία και την Μάλτα. Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Φρένο φαίνεται να πατά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης εκτίμησης που δημοσίευσε η Eurostat. Από το ιστορικό υψηλό του 10,6% τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10% αρκετά χαμηλότερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές του Bloomberg οι οποίοι περίμεναν ένα 10,4%.
 
Τρίτος συνεχής μήνας αποκλιμάκωσης για την Ελλάδα, για την οποία η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για πληθωρισμό 9% που είναι η 6η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 19 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση μεγαλύτερη των 3 μονάδων.  
 
Ο χαμηλότερος πληθωρισμός εμφανίστηκε στην Γαλλία, την Ισπανία και την Μάλτα. Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία. Παρά την γενική πτώση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι χώρες με μονοψήφιο ποσοστό, μεταξύ τους και η Ελλάδα, παρέμειναν 8 και παρέμειναν μειοψηφία.  
 
Η πτώση του πληθωρισμού έχει φυσικά να κάνει με τη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας. Μετά από 2 μήνες ( Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) όταν και βρέθηκε πάνω από το 40%, το Νοέμβριο υποχώρησε κάτω από το 35% καθώς η τιμή του φυσικού αερίου διατηρήθηκε τις περισσότερες ημέρες του μήνα πέριξ των 120€/Mwh. Την ίδια στιγμή η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε κι αυτή από τα 98,5$ στις αρχές του μήνα στα 84$ στο τέλος του.  
 
Ιδιαίτερα όμως ανησυχητικά είναι τα πράγματα στον τομέα των τροφίμων, όπου ο πληθωρισμός ανεβαίνει μήνα με το μήνα έχοντας φτάσει πια στο 13,6% από 12,4% τον προηγούμενο μήνα ενώ και ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια – αυξήθηκε έτι περαιτέρω στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο. Μικρή αύξηση και οι υπηρεσίες στο 4,3% από 4,2%.  
 
Το φρένο του πληθωρισμού δημιουργεί προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι εκτιμήσεις λένε ότι στις 15 Δεκεμβρίου η Φρανκφούρτη θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες αντί των 75 των προηγούμενων 2 αυξήσεων.  
 
Στην Φρανκφούρτη πάντως είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί. Δεν έχουν περάσει ούτε 48 ώρες από τότε που η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε – απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις – στο Ευρωκοινοβούλιο ότι θα την εξέπληττε αν το ύψος του πληθωρισμού τον Οκτώβριο ήταν και το ζενίθ. Τα πρώτα στοιχεία του Νοεμβρίου σίγουρα την εξέπληξαν και όλοι ελπίζουν να συνεχιστεί...

Πηγή: skai.gr