Κλείσιμο

Πληθωρισμός: Σε υψηλό 29 ετών με αύξηση για 13ο συνεχή μήνα - Ποια είδη είναι οι «πρωταθλητές»

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι αν αυτή είναι η κορύφωση της πορείας του πληθωρισμού ή αν θα συνεχίσει να τρέχει με σπασμένα φρένα. Το τοπίο είναι θολό. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ρεκόρ 29 ετών σημείωσε ο πληθωρισμός στη χώρα μετά το 12,1% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Από το Δεκέμβριο του 1993 είχε να δει η χώρα τόσο υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε για 13ο συνεχή μήνα.

Πρωταθλητές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αρχής είναι φυσικά τα προϊόντα ενέργειας. Σε ετήσια βάση σχεδόν 118% έχει ανατιμηθεί το φυσικό αέριο, 70% ο ηλεκτρισμός, 65% το πετρέλαιο θέρμανσης και 45,6% τα καύσιμα. Πάντως σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Μάιο δηλαδή, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός κινήθηκαν πτωτικά. 

Σταθερά κι ανοδικά διψήφια είναι και τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα. 25% από πέρυσι έχει ανατιμηθεί το λάδι, 16% το ψωμί, 15,5% τα γαλακτομικά και τα αυγά , 11,3% τα λαχανικά.  

Στις υπηρεσίες ξεχωρίζουν οι μεταφορές με αεροπλάνα με πληθωρισμό 48,5%, 33% οι μεταφορές στα ταξί εξαιτίας και της αύξησης στα κόμιστρα , σχεδόν 28% τα ξενοδοχεία και 14% οι κινηματογράφοι.  

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων είναι αν αυτή είναι η κορύφωση της πορείας του πληθωρισμού ή αν θα συνεχίσει να τρέχει με σπασμένα φρένα. Το τοπίο είναι θολό. 

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 41€ ( περίπου 28%). Ο δείκτης παραγωγού στη βιομηχανία προοιωνίζεται επίσης αυξήσεις τιμών καθώς μεσολαβεί κάποιο διάστημα μέχρι να περάσουν οι τιμές στη λιανική. Στο 43% έφτασε τον Μάιο ενώ στο 48,8% βρέθηκε και τον Απρίλιο. Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν λόγω θέρους και άρα αυξημένης δραστηριότητας να συγκρατήσουν τις τιμές και βλέποντας και κάνοντας από τον Σεπτέμβριο. 

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει υποχωρήσει κάπως, περίπου 5 δολάρια ( περίπου 4,5%) υπό τον φόβο της παγκόσμιας ύφεσης ενώ τον δείκτη θα συγκρατήσει και το μέτρο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου. Μόνο για τον Ιούλιο θα δαπανηθούν 720 εκατομμύρια € σε επιδοτήσεις.  

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά προς το παρόν σταδιακή πτώση του δείκτη προβλέποντας πληθωρισμό για φέτος στο 7,6%. Αρκετά πιο απαισιόδοξο το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι θα επιμείνει πολύ ψηλά για κάποιους μήνες ακόμη πριν αρχίσει να υποχωρεί εκτιμώντας μέσο όρο για φέτος μεταξύ 9% και 9,6%.  

Πηγή: skai.gr