Ανεβαίνει πάλι το φυσικό αέριο- Παραμένει το «σχίσμα» για το πλαφόν στην Ε.Ε.

Η τσεχική προεδρία προσπαθεί να συμβιβάσει τα συμβίβαστα βάζοντας στο τραπέζι νέα πρόταση στα 220€ και ταυτόχρονα προτείνοντας μείωση του απαιτούμενου διαστήματος υπέρβασης των τιμών για την ενεργοποίηση του πλαφόν από 14 σε 5.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Έξι ημέρες πριν από μια ακόμη κρίσιμη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Ευρωζώνης και το σχίσμα στους κόλπους της Ένωσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου καλά κρατεί.

Το μπλοκ των 15, υπό την καθοδήγηση των 4 Φανατικών όπως αποκαλούνται η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία ζητούν ένα πλαφόν πέριξ των 160€ που πόρρω απέχει από την επίσημη πρόταση της Κομισιόν των 275€.

Οι “αντιδραστικοί” έχουν στηλώσει τα πόδια με το επιχείρημα ότι όσο πιο υψηλό το πλαφόν, τόσο κινδυνεύει η ασφαλεια της προμήθειας φυσικού αερίου αφού στον επερχόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό για LNG, η Ευρώπη δεν θα αποτελεί πια ελκυστικό προορισμό. Το μπλοκ έχει εσχάτως ενισχυθεί από τη Γαλλία καθώς σχετικές δηλώσεις έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν από τα Τίρανα.

Η Τσεχική προεδρία προσπαθεί να συμβιβάσει τα συμβίβαστα βάζοντας στο τραπέζι νέα πρόταση (μετά την “για τα μάτια του κόσμου” πρώτη των 260€) στα 220€ και ταυτόχρονα προτείνοντας τη μείωση του απαιτούμενου διαστήματος υπέρβασης των τιμών για την ενεργοποίηση του πλαφόν από 14 σε 5.

Κάπου εκεί ήρθε και ξεχωριστή πρόταση των Ολλανδών για πλαφόν σην τιμή του αερίου που αγοράζουν κρατικές εταιρείες και χρησιμοποιείται για αποθήκευση - σύμφωνα με την Χάγη είναι αυτο που συνέβαλε στην έκρηξη τιμών του Αυγούστου – περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Κι όσο οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν “να παίζουν με τις τάπες των βαρελιών”, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει πάλι την ανιούσα. Από τα 105€ που βρέθηκε στια 11 Νοεμβρίου, το Δεκέμβριο βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 135€ , μια αύξηση κοντά στο 29%. Μοιραία επηρεάστηκε και η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ελλάδα “έβγαλε” τις πρώτες 25 ημέρες του Νοεμβρίου με τιμές που είχαν μπροστά το 2 αλλά από τις 26 Νοεμβρίου “χτυπήσαμε” πάλι τα τρακοσάρια και μάλιστα η χτεσινή τιμή ήταν 400€/Mwh. Τιμές που αν μείνουν σε αυτά τα εφιαλτικά επίπεδα σημαίνει ότι για το Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών και να αναλώσει έτσι πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Κι αν για το πλαφόν , η πλάστιγγα δεν ξέρουμε ακόμη που θα γείρει, στο Eurogroup οι θιασώτες της “σκληρής γραμμής” όσον αφορά τις επιδοτήσεις φαίνεται ότι έχουν πάρει κεφάλι. Στο ανακοινωθέν της συνόδου των ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των στοχευμένων προς τους ευάλωτους μέτρων, το 2023 θα εξεταστεί ένα μοντέλο 2 πόλων σχετικά με την τιμολόγηση της ενέργειας..

Πίσω από τις λέξεις κρύβεται η πρόταση νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να επιδοτούνται για ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης και να πληρώνουν τιμές αγοράς για την υπερβάλλον ύψος. Προσαρμοσμένο αυτό στην ελληνική πραγματικότητα σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση θα πληρώνει 15-17 λεπτά την κιλοβατώρα για την κατανάλωση που θα επιδοτείται και ακόμη και 40-45 λεπτά ( τριπλάσιο δηλαδή ) για την επιπλέον κατανάλωση. Μια πρόταση που αν προχωρήσει αναμένεται να προκαλέσει νέες τριβές εντός της Ένωσης.

Πηγή: skai.gr