Κλείσιμο

Επιμένει το Βερολίνο στην άρνησή του για κοινό δανεισμό της ΕΕ

Με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες να δαπανούν δισεκατομμύρια για να ενισχύσουν τις βιομηχανίες τους και να προσελκύσουν επενδυτές με εκτεταμένες επιδοτήσεις, η ΕΕ δέχεται αυξημένες πιέσεις να δράσει

Η κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του ισχυρού νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη με τη Γερμανία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ παίρνει θέση ενάντια σε μια απάντηση που θα συνεπαγόταν οποιαδήποτε μορφή κοινού δανεισμού σε επίπεδο ΕΕ.

Με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες να δαπανούν δισεκατομμύρια για να ενισχύσουν τις βιομηχανίες τους και να προσελκύσουν επενδυτές με εκτεταμένες επιδοτήσεις, η ΕΕ δέχεται αυξημένες πιέσεις να δράσει.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οραματίζεται ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοδότησης -το ταμείο κυριαρχίας- για να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις, η Γερμανία έχει διευκρινίσει ότι τα κοινά χρέη δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι «χρήσιμο» να «ομαδοποιηθούν τα υπάρχοντα μέσα», υπογράμμισε ότι κάθε μέσο που περιλαμβάνει κοινά χρέη θα είναι εκτός συζήτησης.

«Ένα ταμείο κυριαρχίας δεν πρέπει να είναι μια νέα προσπάθεια για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό», προειδοποίησε ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα (5 Δεκεμβρίου). «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για πρόσθετο κοινό ευρωπαϊκό χρέος», πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε την κεντρική σημασία του ευρωπαϊκού ταμείου κυριαρχίας για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού μόλις την προηγούμενη ημέρα.

«Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή: μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», δήλωσε η ίδια την Κυριακή.

Χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις

Μαζί με το ταμείο κυριαρχίας, το οποίο θα πρέπει να παρέχει τη δύναμη πυρός για την αντιμετώπιση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, η φον ντερ Λάιεν ζήτησε επίσης χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η προσπάθεια αυτή έλαβε επίσης την υποστήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

«Περισσότερη ευελιξία στην οικονομική βοήθεια για τις επιδοτήσεις είναι καλοδεχούμενη, περισσότερη ευελιξία και μεγαλύτερη ταχύτητα ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Λίντνερ.

Ωστόσο, η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις θα μπορούσε να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι. Οι περιοριστικοί κανόνες διασφαλίζουν ότι καμία χώρα δεν λαμβάνει αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα στην ενιαία αγορά επιδοτώντας τη βιομηχανία της.

Μια αναμόρφωση των κανόνων της ΕΕ για τις επιδοτήσεις θα μπορούσε επομένως να στρεβλώσει την ενιαία αγορά, καθώς οι χώρες με μεγαλύτερη δημοσιονομική ισχύ και χαμηλότερα ποσοστά χρέους μπορούν να υπερτερούν των ευρωπαίων ομολόγων τους δαπανώντας περισσότερα χρήματα.

Για τη φον ντερ Λάιεν, το ταμείο κυριαρχίας είναι ένα από τα βασικά μέσα για την αποτροπή αυτής της στρέβλωσης της ενιαίας αγοράς. Ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν την «ευελιξία να επενδύουν τον προϋπολογισμό τους σε στρατηγικούς τομείς», τόνισε ότι «η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να είναι αυτοδύναμη».

Για να αποφευχθεί η εύνοια των «κρατών με βαθιά τσέπη», η φον ντερ Λάιεν ζήτησε έτσι μια «κοινή ευρωπαϊκή απάντηση». Ωστόσο, με τον προϋπολογισμό της ΕΕ να είναι ήδη τεντωμένος, μια ευρωπαϊκή απάντηση που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πράξη μείωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ θα ήταν δυνατή μόνο μέσω κοινού δανεισμού ή αύξησης των δαπανών σε εθνικό επίπεδο.

Περιορισμός των κρατικών δαπανών

Ωστόσο, η δύναμη πυρός πολλών κρατών μελών της ΕΕ περιορίζεται επίσης από τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος, περιορίζοντας τις κρατικές δαπάνες.

Ενώ η Γερμανία έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια λόγω του σχετικά χαμηλού ποσοστού χρέους της, άλλες χώρες είναι λιγότερο τυχερές, με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν όλοι δείκτη χρέους άνω του 110% – πολύ μακριά από το 60% που περιγράφεται στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος και τις δαπάνες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, η τρέχουσα πρόταση δεν προχωράει αρκετά μακριά για τη Γερμανία ώστε να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σύνεση των κρατών μελών.

«Οι ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αποτελούν το τέλος της συζήτησης, αλλά στην καλύτερη περίπτωση την αρχή», δήλωσε ο Λίντνερ.

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αναθεώρησης των κανόνων για το χρέος και τις δαπάνες είναι η εισαγωγή ατομικών σχεδίων προσαρμοσμένων σε κάθε κράτος μέλος αντί για ένα γενικότερο σύνολο κανόνων που θα ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η ώθηση αυτή βρίσκει σθεναρή αντίθεση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κάποτε αποκάλεσε τον εαυτό του «φιλικό γεράκι».

Μια ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει να βασίζεται σε «κοινούς κανόνες που είναι πανομοιότυποι για όλους», τόνισε ο Λίντνερ. «Μια διμερής διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη σταθερότητα της δημοσιονομικής μας τάξης […] δεν θα ήταν μια μεταρρύθμιση που θα έκανε την Ευρώπη στο σύνολό της ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική», πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Πηγή: euractiv.gr